Vaccinarea mondiala a ajuns intr-o noua faza, a treia. Mai toate tarile lumii trec la vaccinarea generala a populatiei cu cea de a treia doza, care, cel mai probabil, nu va fi ultima, daca ne uitam la Israel care deja vorbeste de dozele 4 si 5.
Atat in Europa, cat si in Statele Unite strategia vaccinala se schimba de la o luna la alta. Daca initial autoritatile medicale recomandau doza a treia varstnicilor si persoanelor cu probleme de sanatate, acum omenirea se indreapta spre vaccinarea populatiei generale cu asa-numitul booster. Inclusiv adolescentii sunt chemati la o doza in plus.
In toate tarile intens vaccinate numarul de infectari creste vertiginos, ajungand la niveluri mai mari decat la inceputul pandemiei. Dar, spre deosebire de inceputul pandemiei, acum mor mai putini oameni. Rata mai mica de deces se datoreaza vaccinarii – sustin adeptii administrarii serurilor anti-COVID – dar si progreselor in tratarea bolii. Un alt element important ignorat de multe ori e acela ca in Romania conditiile din spitale sunt extrem de proaste comparativ cu tarile mai dezvoltate si atunci mortalitatea creste.
Schimbare de pozitie inclusiv la varful Uniunii Europene
Desi in luna septembrie recomanda boosterul doar batrani si pentru persoane imunodeprimate, acum Centrul European pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (ECDC) recomanda vaccinarea generala a populatiei cu a treia doza, in special a populatiei de peste 40 de ani. Agentia Reuters noteaza ca e o schimbare majora de abordare la nivelul ECDC. De altfel, unele tari au anuntat deja ca anumite categorii vor fi considerate nevaccinate si vor fi amendate daca nu fac si doza a treia.
In Franta dozele booster vor fi disponibile pentru toata populatia. Intervalul la care se face doza a treia scade de la sase la cinci luni. De asemenea, au fost introduse reguli mai stricte privind purtarea mastii si verificarea certificatului verde. Treptat, boosterele vor fi conditia pentru a avea un certificat verde valabil, pentru a avea acces in locuri publice.
Monica