19 ani de la atentatele de la New York și Washington. Ceremonie de comemorare și la București

In Stiri de actualitate din Romania

Au trecut 19 ani de la atentatele sângeroase de la turnurile World Trade Center din New York și de la Pentagonul din Washington DC, în care au murit în prima fază aproape 3.000 de oameni. Patru avioane deturnate de teroriști care activau în numele grupării teroriste Al-Qaida au lovit cele două turnuri din New York, Pentagonul, iar al patrulea avion  s-a prăbușit în Pennasylvania după ce pasagerii s-au luptat cu teroriștii. Ceremonii de comemorare au avut loc și la București, la sediul Ambasadei SUA. Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a vorbit, vineri, în cadrul unei ceremonii restrânse, despre atacurile de la 11 septembrie ce au avut loc în urmă cu 19 ani şi a evocat curajul salvatorilor şi hotărârea ţării sale de a învinge “duşmanii libertăţii”.
“De la sosirea mea, în decembrie anul trecut, am experimentat împreună multe premiere şi acum stăm aici împreună pentru a marca prima noastră comemorare a evenimentelor de la 11 septembrie 2001, o zi pe care lumea nu o va uita niciodată”, a spus diplomatul, potrivit unui discurs transmis de Ambasada SUA la Bucureşti.
Excelența Sa a mărturisit că pentru el “ziua de 11 septembrie va reprezenta nu numai o mare pierdere, ci şi o zi de reflecţie despre curajul şi hotărârea poporului american, de la familiile victimelor la pompierii, poliţiştii, personalul de intervenţie în situaţii de urgenţă şi bărbaţii şi femeile curajoase în uniformă”.
“Aceasta este o zi de doliu şi amintire, precum şi o zi de inspiraţie. Ceea ce s-a întâmplat acum 19 ani nu ar trebui să se mai întâmple niciodată”, a arătat el.
Astfel, a evocat memoria celor aproape 3.000 de victime ale atacurilor. “Victimele nevinovate erau din toate categoriile sociale şi din toate mediile. Nu făcuseră absolut nimic pentru a-i răni pe cei care i-au atacat. Au fost o ţintă doar pentru că provin din naţiunea care reprezintă tot ceea ce urăsc duşmanii noştri – o ţară care îmbrăţişează libertatea, drepturile omului, decenţa şi demnitatea individuală. Pentru simplul fapt că erau americani, au fost ucişi în turnurile noastre, la Pentagon şi pe câmpurile noastre. A fost o acţiune mişelească şi josnică. Făptaşii sunt demni de tot dispreţul”, a spus ambasadorul.
Zuckerman a povestit că la 11 septembrie era la New York şi a văzut cele două turnuri World Trade Center “prăbuşindu-se şi un oraş fantastic aproape paralizat”.
“Este o imagine pe care nu o voi uita niciodată. Amintirile oribile din acea zi marchează un moment de cotitură de neuitat în viaţa mea. Ştiam atunci că lumea noastră se schimbase pentru totdeauna. Ştiam că războiul împotriva terorii va fi la fel de dificil, pe cât este de esenţial. Şi ştiam că America poate realiza orice atunci când acţionează cu hotărâre pentru un obiectiv clar”, a mai spus el. În acest sens, el a vorbit despre “duşmanii libertăţii”.
“Am învins şi vom continua să învingem duşmanii libertăţii şi vom continua să îi vânăm pe cei care ar aduce violenţa în ţara noastră. Nu avem de ales, dacă vrem dreptate pentru acele vieţi pe care ni le-au furat şi dacă dorim să lăsăm o lume mai paşnică pentru copiii şi nepoţii noştri. Duşmanii noştri au reuşit să ne fure pe cei dragi şi pacea noastră, dar au reuşit, de asemenea, să arate lumii, din nou, că cei din echipele de intervenţie sunt printre cele mai curajoase şi altruiste persoane, că nu există un prieten mai bun şi niciun duşman mai de temut decât armata noastră şi că, deşi căutăm pacea, nu vom fi victimizaţi sau ţinuţi ostatici de actori maligni”, a subliniat Zuckerman.
Ambasadorul SUA a afirmat că “Statele Unite sunt o forţă care luptă pentru bine, pentru libertate, pentru decenţă umană şi pentru democraţie. Statele Unite vor proteja aceste valori împotriva tuturor celor care încearcă să ni le ia. Nu ne vom pleca niciodată în faţa forţelor răului, terorismului, nedreptăţii şi opresiunii”.
“Mă rog pentru aceia dintre voi care i-aţi pierdut pe cei dragi sau prietenii în această zi, în urmă cu 19 ani, să fi găsit alinare pe parcursul acestor ani. Ca naţiune şi ca popor, trebuie să onorăm întotdeauna memoria fiecărei persoane pe care am pierdut-o în acea zi oribilă”, a încheiat diplomatul.

Citeste si aceasta stire:  Beny Steinmetz a fost reținut la Atena

You may also read!

Cine este romanul acuzat de tradare si spionaj pentru ruși?

Potrivit hotararii emise de Curtea de Apel Bucuresti,  sectia a II-a penala – document consultat de Newsin – se

Read More...

Bătaie în Parlamentul României

Dan Vilceanu (neafiliat) si Florin Roman (PNL) s-au incaierat pe holurile legislativului. Florin Roman sustine ca Vilceanu e cel

Read More...

Mai multe asociații de consumatori depun plângeri împotriva site-ului Temu

O federație europeană a asociațiilor de consumatori critică site-ul de cumpărături pentru interfața sa înșelătoare.Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC),

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro