Luminiţa Odobescu a primit aviz favorabil pentru functia de ministru al Afacerilor Externe, din partea comisiilor parlamentare reunite de specialitate.
Au fost intrunite 30 de voturi pentru avizul favorabil si 7 impotriva. Din fericire, Bogdan Aurescu a fost debarcat de la sefia MAE, dupa un mandat slab, care a starnit multe dezbateri aprinse pe teme sensibile, printre care esecul Schengen, atitudine de ghiocel in problema dragarii canalului Bastroe de catre ucraineni, renuntarea la dreptul de veto in procesul de luare a deciziilor la nivelul Uniunii Europene.
Ce poate face Odobescu pentru ca diplomatia romana sa aiba, in sfarsit, o voce ?
Sunt doua scenarii privind activitatea Ministerului Roman de Externe sub bagheta micutei, dar ambitioasei si experimentatei Luminita Odobescu. Primul scenariu : Odobescu asculta orbeste ordinele venite de la Cotroceni, asa cum a facut ani de zile predecesorul ei, Bogdan Aurescu. De altfel, Odobescu, dupa mandatul de ambasador la UE, a fost consilier la Cotroceni. Asadar, are o relatie apropiata cu presedintele Klaus Iohannis. Deci mandatul Odobescu la MAE ar putea fi un fel de mandat Aurescu 2, fara nicio diferenta. Odobescu nu are stofa de politician, dar este un foarte bun functionar, cunoaste bine problematica UE si culisele de la Bruxelles. Al doilea scenariu : Luminita Odobescu, desi un personaj sters, are reputatia unui expert excelent in domeniul UE. Si-ar putea folosi expertiza pentru a relansa diplomatia romana pe scena internationala. Ar putea explica intregii clase politice de la Bucuresti cum trebuie gestionate anumite dosare, in mod ferm. Odobescu ar putea lua exemplu de la Polonia, tara care sustine Uniunea Europeana si deciziile de la Bruxelles, dar atunci cand interesul national o cere, stie sa puna piciorul in prag si sa-si mobilizeze toate resursele diplomatice. Si chiar obtine ce doreste, spre deosebire de Romania, care e invizibila la masa discutiilor cu „greii” din UE.
Haosul din MAE
Ar mai fi si problema ordinii in propria casa, adica in ministerul de Externe. Odobescu mosteneste un minister imbacsit, o „șerpărie”, in care comunicarea e la pamant, incremenita in anii 80, iar nivelul de pregatire al angajatilor, precum si standardele meseriei de diplomat sunt tot mai jos.
Monica