Consiliul Uniunii Europene cere Parlamentului European opinia sa in legatura cu primirea Croatiei in spatiul Schengen. Odata ce Parlamentul European isi va da avizul, liderii UE vor aproba intrarea Croatiei in spatiul de libera circulatie. Romania inca nu face parte din Schengen, desi a intrat in Uniunea Europeana inaintea Croatiei.
De cand a aderat la Uniunea Europeana, Croatia a aplicat prevederile Schengen, cu exceptia ridicarii controalelor la frontierele interne ale UE. Controale pot fi ridicate dupa ce Consiliul decide acest lucru si dupa ce se verifica modul de indeplinire a conditiilor de intrare in spatiul Schengen. Inca din decembrie anul trecut, Consiliul UE a dat unda verde primirii Croatiei in spatiul de libera circulatie. Acum se asteapta avizul Parlamentului European, iar apoi liderii UE vor aproba primirea Croatiei in Schengen. Decizia trebuie luata in unanimitate si au drept de vot doar tarile care sunt deja in Schengen.
Evaluarea modului in care Croatia intruneste conditiile pentru aderarea la Schengen s-a facut intre 2016 si 2020. In octombrie 2019, Comisia Europeana a stabilit ca guvernul de la Zagreb a luat toate masurile necesare pentru aplicarea integrala a acquis-ului Schengen. Evaluarea in teren s-a incheiat in februarie 2021, iar in decembrie, acelasi an, Consiliul UE a aprobat intrarea Croatiei in Schengen.
Dupa avizul Parlamentului European, liderii UE vor supune la vot aderarea croatilor la spatiul de libera circulatie.
Romania e si acum la portile Schengen
Desi se chinuie de ani de zile, Romania inca nu e primita in spatiul de libera circulatie. Desi toata lumea e de acord ca tehnic indeplinim conditiile, factorul politic isi spune cuvantul si decizia inca nu a fost luata. Atat Comisia Europeana, cat si Parlamentul European au cerut in repetate randuri primirea Romaniei in Schengen, la nivelul tarilor membre e un blocaj ce pare, pentru moment, imposibil de depasit. Chiar daca tehnic Romania e pregatita, din punct de vedere politic sunt tari care refuza accesul in Schengen. Germania, Olanda, chiar si Franta la un moment dat s-au opus aderarii Romaniei la Schengen cu argumentul ca romanii inca au probleme de coruptie, iar primirea in spatiul de libera circulatie, deci desfiintarea controalelor la granitele interne, este riscanta in cazul Romaniei.
Monica