Riscul familial de a contracta maladia Alzheimer este prezent chiar daca nu este vorba despre un parinte, ci de o ruda mai indepartata, precum un bunic sau un verisor. Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu american.
Chiar daca se stie deja ca, daca am avut un parinte afectat de dementa cresc riscurile ca noi la randul nostru sa suferim de aceasta afectiune, un studiu nou vine sa sugereze faptul ca daca avem un verisor sau chiar un unchi care sufera de Alzheimer, acest lucru poate fi considerat un factor de risc.
Altfel spus, asta nu inseamna ca daca parintii nostri nu au suferit de maladia Alzheimer, riscul nostru ereditar si familial este egal cu zero. In studiul publicat in revista Neurology, un grup de cercetatori de la Universitatea Utah au analizat dosarele medicale si certificatele de deces a numai putin de 270 800 de americani, examinand patru generatii odata. Au calculat ca o persoana care are un parinte, un frate sau chiar o ruda de gradul doi afectat de maladia Alzheimer, el prezinta riscuri de 21 de ori mai mari de a suferi de aceeasi boala. Riscul de asuferi de Alzheimer este dublat daca trei rude (bunici, unchi, matusi, frati vitregi sau surori vitrege) au suferit si ei de aceasta boala. Atunci cand o ruda de gradul al treilea este afectata de aceasta boala precum un verisor sau strabunica, riscul este crescut cu pana la 43%.
In ciuda acestor constatari, este posibil sa reducem sau sa limitam aceste riscuri familiale, limitand alti factori de risc cunoscuti, adoptand un stil de viata sanatos, sa practicam o activitate fizica regulata, urmarindu-ne tensiunea arteriala sau limitand consumul de alcool si fumatul.