Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a afirmat luni că aplicaţia video TikTok, deţinută de compania chineză ByteDance, nu poate continua în forma actuală colectarea datelor cetăţenilor SUA pe scară largă, iar Trezoreria are instrumentele necesare pentru a remedia situaţia.
Preşedintele Donald Trump “a clarificat cât se poate de bine că nu se va continua cu asta în această formă”, a declarat oficialul la postul de televiziune CNBC.
Mnuchin a refuzat să comenteze în privinţa negocierilor dintre Microsoft şi TikTok.
Duminică, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că şi Twitter Inc a abordat ByteDance pentru a-şi exprima interesul în achiziţionarea operaţiunilor din SUA ale aplicaţiei video, deşi experţii pun la îndoială capacitatea Twitter de a aduna finanţarea necesară pentru o potenţială tranzacţie.
Este puţin probabil ca Twitter să poată depăşi oferta Microsoft Corp şi să finalizeze o astfel de achiziţie, după ce joi preşedintele american Donald Trump a semnat un decret ce interzice în 45 de zile orice tranzacţie cu ByteDance.
Şeful statului face referire la o “urgenţă naţională” privind aplicaţia specializată pe distribuirea de conţinut video pe care o acuză, fără dovezi, că îşi spionează utilizatorii americani în folosul Beijingului, într-un context de tensiuni comerciale şi politice cu China. Interdicţia vizează şi platforma WeChat, deţinută de gigantul Tencent.
Capitalizarea de piaţă a reţelei sociale Twitter se apropie de 30 de miliarde de dolari, aproape la fel că valoarea activelor pe care trebuie să le vândă TikTok, iar Twitter va avea nevoie de capital suplimentar pentru a finanţa tranzacţia, susţin sursele.
Este o perioadă dificilă pentru ca Twitter să obţină suficientă finanţare pentru a achiziţiona chiar şi operaţiunile din SUA ale TikTok. Nu are suficientă capacitate de împrumut”, a apreciat Erik Gordon, profesor la Universitatea din Michigan.
Unul din acţionarii Twitter, firma de private equity Silver Lake, este interesată să ajute la finanţarea unei potenţiale tranzacţii, susţin sursele.
Reprezentanţii TikTok, ByteDance şi Twitter nu au comentat informaţia.
Şi Microsoft a anunţat că până la mijlocul lunii septembrie vrea să finalizeze negocierile legate de achiziţionarea operaţiunilor din SUA ale TikTok.
Miercuri, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a avertizat că Statele Unite vor să interzică pe telefoanele americanilor nu doar TikTok, dar şi alte aplicaţii chinezeşti considerate a fi un pericol pentru securitatea naţională.