Desi Comisia Europeana a demarat procedura de sanctionare pentru incalcarea normelor comunitare, guvernul de la Viena nu are de gand sa renunte la taierea alocatiilor pentru copiii strainilor care nu locuiesc in Austria.
Ministrul familiei, Juliane Bogner-Strauss, a declarat la postul de radio ORF, ca nivelul de trai din alte tari e diferit fata de Austria, deci sunt costuri diferite pentru cresterea unui copil.
Din cauza ca multi lucratori din tarile europene incaseaza alocatia pentru copii in Austria, desi copiii lor locuiesc in tarile de origine, guvernul austriac a decis sa taie alocatiile la nivelul celor din statul in care traieste copilul.
Comisia Europeana a declansat prima faza a procedurii de sanctionare si a cerut lamuriri guvernului de la Viena. Totusi, Bruxelles-ul nu poate face mare lucru. Chestiunea alocatiilor e competenta nationala, Comisia Europeana nu poate impune un plafon al sumelor pe care familiile le primesc pentru copii. Singura prevedere, la nivel european, este ca alocatiile nu pot fi reduse.
La noi, de exemplu, copiii cetatenilor din UE pot primi alocatie doar daca au rezidenta in Romania.
Zeci de mii de familii din tarile nou-intrate in UE, mai ales din Slovacia, Ungaria, Romania, Bulgaria, Polonia, Cehia, lucreaza in Austria si incaseaza alocatia pentru copii, desi copiii au ramas acasa. Nefiind rezidenti, guvernul austriac considera ca alocatia trebuie sa fie la nivelul tarii de resedinta a copilului, nu la nivelul alocatiilor din Austria.
Monica