Prim-ministrul bulgar, Nikolai Denkov, a anuntat ca va invita experti din Olanda si Austria pentru a constata pregatirile facute la frontiera cu Turcia, in cadrul eforturilor privind Schengen.
Ca si Romania, Bulgaria e refuzata de Austria in privinta aderarii la spatiul de libera circulatie. Guvernul de la Sofia spera ca expertii sa se convinga, la fata locului, ca Bulgaria poate asigura securitatea granitelor externe ale Uniunii Europene, si deci trebuie primita in Schengen.
Intr-o declaratie pentru publicatia Politico, Denkov a declarat ca va avea discutii cu premierul olandez, Mark Rutte, precum si cu cancelarul austriac, Karl Nehammer, despre rezervele pe care le au cele doua tari in legatura cu primirea Bulgariei in spatiul de libera circulatie. Punctul central al discutiilor va fi migratia, cu accent pe situatia de la granita dintre Bulgaria si Turcia, considerata de unii politicieni europeni ca fiind poarta prin care intra in spatiul Uniunii atat marfuri de contrabanda, cat si migranti clandestini.
Denkov spune ca a fost creata o unitate speciala, in colaborare cu Europol, pentru combaterea traficului de persoane.
Strategie comuna Romania-Bulgaria
Premierul Marcel Ciolacu a anuntat, la scurt timp dupa preluarea mandatului, ca va exista o strategie comuna cu Bulgaria, pentru a convinge tarile reticente sa nu se mai opuna intrarii noastre in Schengen. De altfel, Ciolacu a avut si o discutie telefonica, in acest sens, cu premierul bulgar.
Scenariile vehiculate in prezent in cercurile europene sunt cu aderarea, anul acesta, in doua etape: mai intai cu frontierele aeriene si, anul viitor sau mai tarziu, aderarea cu granitele terestre.
Monica