Crearea unei infrastructuri de rețea implică mai mulți factori. Trebuie să alegem echipamentele de rețea care să corespundă standardului preconizat.
Pe lângă dispozitivele în sine (cum sunt de exemplu routerele), un rol semnificativ în ceea ce privește eficiența rețelei pe care o proiectăm îl au cablurile. Acestea sunt deosebit de importante în situațiile în care există o distanță mare între dispozitivele de transmisie și dispozitivele de recepție. În astfel de cazuri, parametrii de cablare joacă un rol crucial – cu cât este mai mare distanța, cu atât categoria și clasa din care face parte cablul au un impact mai mare asupra vitezei de transfer a datelor. Același lucru este valabil și atunci când vine vorba de expunerea la condiții atmosferice. Cablurile exterioare ar trebui să aibă o anumită specificație (de exemplu cablu ecranat), care să fie adecvată pentru o astfel de utilizare.
Tipuri de cabluri de transfer de date
Cablurile destinate transferului de date pot fi împărțite în cabluri cu miez de metal (în special cupru) și cabluri de fibră optică.
La rândul lor, cablurile metalice se împart în cabluri simetrice și asimetrice. Primul tip este format din două fire conductoare de curent de aceeași valoare, însă direcția fluxului de curent este inversată între ele. Datorită acestui fapt, zgomotul și alte interferențe sunt excluse.
În cazul cablurilor asimetrice, unul dintre firele din interior este responsabil pentru transmiterea semnalului, în timp ce celălalt îndeplinește funcția de împământare.
Cablurile metalice mai pot fi clasificate în cabluri drepte, cu fire răsucite și coaxiale.
Cablurile drepte sunt alcătuite din fire de cupru, care sunt învelite cu un strat izolator. Sunt potrivite pentru conectarea dispozitivelor pe distanțe scurte, nu sunt eficiente în cazul rețelelor.
În cazul cablurilor cu fire răsucite, acestea sunt împletite două câte două (pot exista una sau mai multe perechi), fiecare dintre ele având un strat izolator. Acest tip de cablu (poate fi un cablu ecranat) este utilizat la crearea rețelelor de calculatoare.
Cablurile coaxiale au în alcătuirea lor un fir de cupru, învelit cu un strat izolator. Elementele suplimentare sunt firul ecranat și mantaua de protecție. Acest tip de cablu este utilizat foarte des în rețelele de bandă largă.
Cablurile de fibră optică se diferențiază de cablurile metalice prin faptul că fibra de sticlă este responsabilă de conductivitatea semnalului (sub formă de lumină).
Cabluri ecranate
De multe ori când vine vorba de cablul cu perechi răsucite, se întâmplă ca acesta să fie un cablu ecranat. Datorită utilizării ecranului electric, semnalul este protejat împotriva interferențelor externe. Radiația electromagnetică este de asemenea redusă.