La miezul noptii a inceput campania electorala pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. Se lupta pentru cat mai multe fotolii in Parlamentul European 13 de formatiuni si aliante si 3 independenti. Romania are 33 de locuri, in mandatul 2019-2024.
Partidul Social Democrat – lista e deschisa de Rovana Plumb, urmata de jurnalista Carmen Avram, de la Antena 3. Intre primii 10 pe lista sunt Claudiu Manda, Cristian Terhes, Dan Nica, Maria Grapini. Din vechea echipa, au disparut “veteranii” – Ioan Mircea Pascu si Victor Bostinaru, dar au ramas cativa tineri cunoscuti – Andi Cristea si Victor Negrescu.
Renegati de Socialistii Europeni
In mod firesc, euroalesii PSD vor activa sub umbrela grupului Socialistilor si Democratilor – S&D. Doar ca Partidul Socialistilor Europeni – PES – familia politica a PSD, a inghetat relatiile cu tovarasii din Romania, exasperati de situatia din justitie si de incercarile de a-i proteja pe corupti.
ALDE – Alianta Liberalilor si Democratilor – pleaca la lupta cu Norica Nicolai in prima pozitie, urmata de Daniel Barbu si Renate Weber. Alte nume cunoscute de pe locurile urmatoare sunt Varujan Vosganian si Ovidiu Silaghi.
Liberalii romani sunt repudiati de cei europeni
Ca si PSD, ALDE are o mare problema in raport cu familia politica europeana. Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a cerut excluderea formatiunii conduse de Calin Popescu Tariceanu, tot din cauza schimbarilor aduse in legile justitiei si in coduri. De altfel, Verhofstadt nu a uitat si nu i-a iertat pe liberalii romani, care, a doua zi dupa alegerile din 2014, au migrat in masa la Popular Europeni, pentru ca asa ar fi decis Adina Valean. Norica Nicolai si Renate Weber au revenit imediat la ALDE. Ramane de vazut la ce grup se vor duce romanii, daca vor fi exclusi din ALDE.
Partidul National Liberal – PNL – e singurul in relatii foarte bune cu familia sa politica europeana, Partidul Popular European. Jurnalistul Rares Bogdan e cap de lista, si mai jos se regasesc nume cunoscute: Siegfried Muresan, foarte apreciat de colegii straini din PE, Adina Valean, Vasile Blaga, Gheorghe Falca, Cristian Busoi si altii. In paralel cu campania pentru europarlamentare, PNL se va implica si in campania pentru referendumul pe justitie, convocat de presedintele Klaus Iohannis, simultan cu scrutinul europarlamentar.
Alianta USR+PLUS E prima oara cand USR, partidul lui Dan Barna, participa la alegerile europarlamentare si pentru aceasta batalie si-au unit fortele cu Plus, formatiune recent infiintata de Dacian Ciolos. Fostul comisar roman si ex-premier e pe locul 6 pe lista care ii include, intre altii, pe Clotilde Armand, Bogdan Deleanu, Cristian Ghinea.
Spre ce familie politica vor merge ?
Interesant este catre ce grup politic din Parlamentul European se vor indrepta alesii USR+PLUS. Liberalii europeni spera sa vina alaturi de ei, dar nu este exclus ca tanara alianta sa mearga spre noul grup pe care probabil il va infiinta En Marche, formatiunea presedintelui Emmanuel Macron. Un alt scenariu e ca USR-istii sa treaca la grupul ALDE, iar cei de la Plus la noul grup creat de francezi.
PRO ROMANIA – fostul premier Victor Ponta spera sa se impuna pe scena socialistilor europeni si, eventual, sa ia locul PSD, ca principala formatiune social-democrata din Romania, in cazul in care psd-istii vor fi dati afara. Lista Pro Romania e deschisa de comisarul Corina Cretu.
PMP vrea sa-l trimita in Parlamentul European pe fostul presedinte Traian Basescu, urmat de Eugen Tomac.
Este de asteptat ca pe tot parcursul campaniei electorale, care va tine pana pe 25 mai, ora 7.00, candidatii sa se concentreze exclusiv pe probleme de politica interna, fara sa prezinte idei si planuri de actiune legate de viitorul Uniunii Europene si de ceea ce vor ei sa faca odata ajunsi in hemiciclu.
Monica