„Un card european de vaccinare va permite vaccinarea în cunoștință de cauză”, potrivit experților care lucrează la proiectul EUVABECO. Letonia, Grecia, Belgia, Germania și Portugalia fac parte din programul, începând cu luna septembrie.
În ciuda deceniilor de conștientizare, bolile zoonotice – cele transmise de la animale la oameni – continuă să reprezinte o amenințare semnificativă pentru sănătatea omenirii. Specialistii UE sustin ca in fața crizei fără precedent COVID-19, lipsa globală de pregătire pentru astfel de focare a devenit extrem de evidentă.
Introducerea cardului european de vaccinare
Un instrument-cheie pe care il introduce UE este cardul european de vaccinare (European Vaccination Card – EVC). Lansat in septembrie 2024, EVC va fi inițial în cinci țări pilot: Letonia, Grecia, Belgia, Germania și Portugalia. Cardul are ca scop responsabilizarea persoanelor prin consolidarea tuturor datelor lor de vaccinare într-o singură locație ușor accesibilă. Acesta va fi disponibil în diferite formate, inclusiv carduri tipărite, copii trimise prin poștă și versiuni digitale pentru smartphone-uri.
In functie de rezultate, Cardul European de Vaccinare va fi introdus, obligatoriu, in toate tarile Uniunii, deci si in Romania, incepand cu 2027.
Monica