Legea pensiilor a fost votata de catre senatori, dupa ce a fost amanata de doua ori la votul in Senat, din cauza lipsei de cvorum.
Guvernul a adoptat noul proiect al Legii pensiilor la data de 10 octombrie. Acesta include cresteri treptate ale punctului de pensie pana in anul 2021, urmand ca in anul 2022 sa se aplice o noua formula de calcul, ce are la baza Valoarea Punctului de Referinta (VPR): 1.265 de lei in anul 2019, 1.775 de lei in 2.020, 1.875 de lei in 2021.
Valoarea Punctului de Referinta va fi indexata anual incepand cu anul 2022, cu inflatia si 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat. Astfel, punctul de pensie va ajunge la 45 de procente din valoarea salariului mediu brut pe economie, fara CAS si CASS.
Modificarea adusa de legea pensiilor va fi luata in calcul doar pentru perioadele lucrate anterior anului 2021. Proiectul de lege, include, de asemenea, accesul online la informatiile cu privire la propriile contributii, astfel incat ANAF va trimite catre Casa Nationala de Pensii Publice sumele datorate si platite pentru fiecare salariat.
Perioadele de masterat si doctorat sunt asimilate stagiului de cotizare, alaturi de facultate, stagiu militar, pensie de invaliditate, concediu medical, concediu pentru cresterea copilului, somaj indemnizat, prizoneriat si detentia politica.
Cu privire la varsta standard de pensionare, aceasta este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Stagiul complet de cotizare este de 15 ani, pentru femei si barbati deopotriva. Totodata, pragurile de reducere a varstelor de pensionare au fost de la 6 ani la un an pentru conditii deosebite si de la 2 ani la un an pentru conditii speciale.