Rezumat:
Maladia de Quervain este o stare patologica invalidanta ce cauzeaza dureri intense in zona articulatiei mainii si probleme la utilizare, in special a degetului mare (denumit si police). Cunoscuta si sub denumirea de tenosinovita sau sindromul de Quervain, maladia de Quervain este considerata a fi cea mai dureroasa tendinita la mana, fiind descrisa pentru prima data de catre Fritz de Quervain in anul 1895.
Boala de Quervain este, mai exact, o inflamatie a sinovialei ce traverseaza primul compartiment al ligamentului carpian dorsal.
Ce cauzeaza maladia de Quervain?
Aceasta tendinita apare din cauza folosirii intense a mainii, care provoaca o suprasolicitare a sinovialei in compartimentul de Quervain. Astfel, compartimentul se inflameaza, iar lichidul sinovial se diminueaza. In lipsa unei cantitati suficiente de lichid sinovial, tendonul aluneca mai greu, iar inflamatia creste si mai mult. Este ca un cerc vicios, unde inflamatia si scaderea lichidului sinovial se mentin reciproc.
Printre activitatile ce suprasolicita degetul mare sau incheietura mainii, ducand la aparitia tendinitei, se numara coaserea, tastarea, cantatul la pian sau la chitara, gradinaritul, tenisul, pescuitul si voleiul.
Care sunt semnele maladiei de Quervain?
Durerea la baza policelui, simtita in special la miscarea degetului, este principalul simptom al bolii. De asemenea, pacientii se pot confrunta dimineata cu un fenomen de “dezruginire” a degetului mare, adica isi misca degetul mare mai greu dimineata decat in restul zilei. In plus, in timpul diminetii, durerile sunt mai intense.
Pacientii care se confrunta cu maladia de Quervain in stare avansata au parte de dureri suparatoare pe toata perioada zilei.
De asemenea, degetul mare si incheietura mainii sunt slabite, ceea ce ingreuneaza efectuarea anumitor miscari.
Un video interesant despre aceasta Tendinita De Quervain poti urmari aici:
Cum este diagnosticata maladia de Quervain?
Pacientii care prezinta unul sau mai multe simptome specifice acestei tendinite trebuie sa se prezinte cat mai curand la un specialist in chirurgia mainii. Clinic, diagnosticul se pune in urma efectuarii testului Finkelstein. Acesta presupune ducerea policelui in palma si mentinerea acestuia cu celelalte degete, in timp ce mana este deviata ulnar. In cazul in care la nivelul stiloidei radiale apare o durere, testul este pozitiv.
Pentru a diferentia maladia de Quervain de alte boli precum artrita carpo-metacarpiana a degetului mare sau sindromul Wartenberg, se poate cere efectuarea unei ecografii in parti moi sau a unui test RMN.
Cum se trateaza maladia de Quervain?
In faza incipienta, boala poate fi tratata prin aplicarea unor antiinflamatoare locale si infiltratii locale cu corticosteroizi. De asemenea, pacientul trebuie sa poarte in mod obligatoriu o orteza specifica.
In cazul in care metodele nechirurgicale de tratament nu functioneaza sau daca durerea este atat de intensa incat afecteaza calitatea vietii, se impune interventia chirurgicala. Aceasta presupune efectuarea unei incizii in tesutul care acopera tendonul. In acest fel, se va detensiona conflictul dintre tendoane, retinacul si teaca acestora (teaca sinoviala), iar presiunea si durerile vor disparea.
Operatia este, de fapt, singurul tratament eficient si cu rata de recidiva aproape nula pentru maladia de Quervain.
Poti afla de la Bestetic toate detaliile despre aceasta tendinita dureroasa a mainii.