Ciupercile sunt printre cele mai complexe alimente oferite de natura. Sunt bogate in multivitamine si proteine si au proprietati antibacteriene.
Printre multele substante hranitoare pe care le contin, ciupercile sunt bogate in vitamine B, inclusiv acid pantotenic (B5), niacina (B3) si riboflavina (B2). In plus, cuprul si seleniul sunt nelipsite din ciuperci. De asemenea, ciupercile au proteine, fibre, potasiu, vitamina D, calciu. Ciupercile sunt un adevarat izvor de energie si sanatate, desi 90 la suta din componenta lor e … apa.
Ciupercile au si proprietati antibacteriene si pot ajuta la reducerea colesterolului si scaderea tensiunii arteriale. Potrivit studiilor recente, sunt foarte bune pentru sistemul imunitar si chiar ajuta la prevenirea unor boli neurologice, cum sunt Parkinson sau Alzheimer. Si nici proprietatile anticancerigene nu sunt de neglijat.
De exemplu, doua treimi dintr-o cupa (cum sunt cele de supa) cu ciuperci fripte – mai exact soiuil portabella – au la fel de mult potasiu ca o banana de dimensiuni medii.
Ciupercile din soiul porcini sunt extrem de bogate in antioxidanti, acei agenti care incetinesc procesul de imbatranire.
Nu au puteri magice atunci cand vine vorba despre pierderea in greutate, dar ajuta. Sunt gustoase si nu au calorii, desi sunt extrem de hranitoare. Pentru cei care nu se pot desparti de carne, printre multele retete alimentare cu ciuperci figureaza si recomandarea amestecarii carnii tocate cu ciuperci, in proportie variabila, dupa gust.
Monica