Guvernul României a cerut companiei de stat Nuclearelectrica să înceteze parteneriatul cu China General Nuclear Power Corporation pentru construirea a două noi reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă, scrie site-ul de știri europene Euractiv. Nuclearelectrica, care deja operează două reactoare de 700-megawatt ale centralei de la Cernavodă, va examina opțiunile pentru continuarea proiectului de deschidere a două noi reactoare. Potrivit Euractiv, Nuclearelectrica și-a informat investitorii că Ministerul Economiei, care deține 82.5% din acțiunile sale, a cerut ca firma să introducă câteva subiecte pe agenda ședinței extraordinare a acționarilor care va avea loc pe 12 iunie la care era programat să se discute proiectul construirii unităților 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă. În 2015, Nuclearelectrica a semnat un memorandum de înțelegere cu China General Nuclear Power (CGN) pentru dezvoltarea, construirea, operarea și dezafectarea a două reactoare. În 2016, Statele Unite au acuzat CGN de spionaj nuclear însă acordul cu România a continuat. Totuși, acordul nu a evoluat semnificativ, iar în ianuarie 2020, premierul Lodovic Orban a declarat că guvernul României ar putea ieși din acordul cu partea chineză. Nuclearelectrica a primit o solicitare din partea Ministerului Economiei de a completa ordinea zi a Adunării Generale Ordinare şi Extraordinare a Acţionarilor din 12 iunie, printre solicitări fiind şi abrogarea strategiei de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori, conform unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.
De asemenea, Ministerul Economiei cere mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN de a iniţia demersurile necesare pentru analiză şi cristalizarea opţiunilor strategice privind construcţia de noi capacităţi de producţie de energie electrică din surse nucleare.
Cu cele două unităţi în operare, SNN acoperă aproximativ 20% din totalul producţiei cu unităţi dispecerizabile din România.