Comisia Europeană a recomandat ca Republica Moldova să primească statutul de ţară candidată la aderarea la UE cu condiţia ca aceasta să realizeze ”reforme importante”, a anunţat vineri, la Bruxelles preşedintele executivului european, Ursula von der Leyen.
Republica Moldova “dispune de o bază solidă pentru a garanta stabilitatea instituţiilor sale, democraţia, statul de drept, drepturile omului” şi “au fost realizate progrese pentru a asigura un bun climat de afaceri” dar “rămân de întreprins reforme economice esenţiale”, a precizat executivul UE într-un comunicat.
”Cu condiţia ca liderii ţării să menţină cursul” în ceea ce priveşte reformele economice şi lupta împotriva corupţiei, ”credem că ţara are potenţialul de a se ridica la înălţimea cerinţelor” unei candidaturi, a declarat preşedinta CE într-o conferinţă de presă.
Acest aviz va fi discutat la summitul UE din 23-24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate.
Republica Moldova salută recomandarea Comisiei Europene de a i se acorda statutul de ţară candidată la aderare, în privinţa căreia se aşteaptă să fie aprobată de liderii UE săptămâna viitoare, a declarat vineri preşedintele ţării, Maia Sandu, relatează Reuters.
“Recomandarea este bazată pe înţelegerea faptului că ţara noastră va face mai multe eforturi în zone cheie precum reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei, administraţie publică şi drepturile omului”, a afirmat Maia Sandu.
“Este un moment important pentru viitorul Republicii Moldova şi speranţa de care cetăţenii noştri au nevoie”, a declarat Maia Sandu într-un mesaj publicat pe Telegram, potrivit AFP.
“Ştim că procesul va fi dificil, dar suntem hotărâţi să urmăm acest drum”, a subliniat ea.