Consiliul Europei cere Ucrainei sa amane legea privind limba de stat

In Stiri politice de ultima ora

In forma sa actuala, legea cu privire la functionarea limbii ucrainene ca limba de stat e o lovitura pentru minoritatile nationale, inclusiv pentru romanii din Cernauti, Odesa si Transcarpatia.

Dunja Mijatović, Comisar pentru Drepturile Omului, a declarat marti ca urmareste cu ingrijorare dezbaterile din parlamentul de la Kiev privind limba de stat. Ea indeamna parlamentul ucrainean sa amane discutia pana dupa alegerile de la sfarsitul lunii.

Comunitatile lingvistice trebuie sa fie efectiv implicate in elaborarea acestor legi si politici, iar punctele lor de vedere trebuie luate in considerare – atrage atentia Dunja Mijatović. Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului considera ca in context electoral discutiile pe aceasta tema sunt adesea polarizate si nu conduc la un rezultat echilibrat.

Efecte pentru romanii din Ucraina

Proiectul de lege prevede infiintarea unor comisii nationale pentru standardele limbii de stat si numirea unui Imputernicit pentru apararea limbii de stat.

In forma actuala, legea cu privire la functionarea limbii ucrainene ca limba de stat e o lovitura impotriva minoritatilor nationale, inclusiv impotriva romanilor din regiunile Cernauti, Odesa si Transcarpatia.

Citeste si aceasta stire:  Klaus Iohannis, la summitul PPE

Au fost deja restranse drepturile la invatamantul minoritatilor in limba materna, iar acum si presa va avea de suferit. Publicatiile minoritatilor nationale vor trebui sa tipareasca articolele si in limba ucraineana, ceea ce inseamna practic dublarea costurilor, deci va duce la sufocarea presei. Aceleasi reguli sunt prevazute si pentru presa audio-vizuala in limbile minoritatilor.

Toate manifestatiile culturale vor fi obligatoriu in limba ucraineana. Orice spectacol sau film in limba minoritatilor va avea, obligatoriu, subtitrare.

Reprezentantii romanilor vorbesc despre ucrainizarea fortata si despre suprimarea drepturilor minoritatii romane autohtone din Ucraina.

Ungaria, extrem de nemultumita

Cu o minoritate maghiara insemnata in Ucraina, Ungaria a atacat dur, in repetate randuri, modificarile lingvistice stabilite la Kiev. Guvernul de la Budapesta a amenintat ca blocheaza demersurile Ucrainei de integrare europeana, in cazul in care nu respecta drepturile minoritatilor.

 

M.V.

You may also read!

Ministerul Justitiei amana interviul pentru selectia candidatilor la functia de procuror european din partea Romaniei

Ministerul Justitiei de la Bucuresti a anuntat, miercuri, ca amana organizarea interviului pentru selectarea candidatilor pentru functia de procuror

Read More...

Aproape 2.000 de pastile de Ecstasy, ascunse in cutii de detergenti, descoperite de DIICOT la Satu Mare

Captura importanta a procurorilor din cadrul DIICOT de la Biroul Teritorial Satu Mare. Oamenii legii au gasit aproape 2.000

Read More...

Partidul aflat la guvernare în Ungaria a fost eliminat din familia sa europeană

FIDESZ, formatiunea condusa de premierul Viktor Orban, aflata la putere in Ungaria, a fost suspendata din familia europeana din

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora