Consiliul Europei cere Ucrainei sa amane legea privind limba de stat

In Stiri politice de ultima ora

In forma sa actuala, legea cu privire la functionarea limbii ucrainene ca limba de stat e o lovitura pentru minoritatile nationale, inclusiv pentru romanii din Cernauti, Odesa si Transcarpatia.

Dunja Mijatović, Comisar pentru Drepturile Omului, a declarat marti ca urmareste cu ingrijorare dezbaterile din parlamentul de la Kiev privind limba de stat. Ea indeamna parlamentul ucrainean sa amane discutia pana dupa alegerile de la sfarsitul lunii.

Comunitatile lingvistice trebuie sa fie efectiv implicate in elaborarea acestor legi si politici, iar punctele lor de vedere trebuie luate in considerare – atrage atentia Dunja Mijatović. Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului considera ca in context electoral discutiile pe aceasta tema sunt adesea polarizate si nu conduc la un rezultat echilibrat.

Efecte pentru romanii din Ucraina

Proiectul de lege prevede infiintarea unor comisii nationale pentru standardele limbii de stat si numirea unui Imputernicit pentru apararea limbii de stat.

In forma actuala, legea cu privire la functionarea limbii ucrainene ca limba de stat e o lovitura impotriva minoritatilor nationale, inclusiv impotriva romanilor din regiunile Cernauti, Odesa si Transcarpatia.

Citeste si aceasta stire:  Ambasadorul Romaniei, printre diplomatii care l-au intampinat pe Guaido

Au fost deja restranse drepturile la invatamantul minoritatilor in limba materna, iar acum si presa va avea de suferit. Publicatiile minoritatilor nationale vor trebui sa tipareasca articolele si in limba ucraineana, ceea ce inseamna practic dublarea costurilor, deci va duce la sufocarea presei. Aceleasi reguli sunt prevazute si pentru presa audio-vizuala in limbile minoritatilor.

Toate manifestatiile culturale vor fi obligatoriu in limba ucraineana. Orice spectacol sau film in limba minoritatilor va avea, obligatoriu, subtitrare.

Reprezentantii romanilor vorbesc despre ucrainizarea fortata si despre suprimarea drepturilor minoritatii romane autohtone din Ucraina.

Ungaria, extrem de nemultumita

Cu o minoritate maghiara insemnata in Ucraina, Ungaria a atacat dur, in repetate randuri, modificarile lingvistice stabilite la Kiev. Guvernul de la Budapesta a amenintat ca blocheaza demersurile Ucrainei de integrare europeana, in cazul in care nu respecta drepturile minoritatilor.

 

M.V.

You may also read!

Afacerea secolului in lumea sportului: un miliardar de la Alibaba cumpara echipa Brooklyn Nets din NBA

Joseph Tsai, co-fondator al gigantului chinez de vanzari pe internet, Alibaba, avea deja 49 la suta din actiuni; de

Read More...

Dupa cel mai tragic sezon, noi reguli privind ascensiunile pe Everest

Autoritatile din Nepal au pregatit o noua lege, care limiteaza numarul alpinistilor amatori; sezonul trecut a fost cel mai

Read More...

Ciudata pictura cu Bill Clinton purtand rochie si pantofi rosii cu toc

In resedinta sa din Manhattan, pedofilul miliardar Jeffrey Epstein, bun prieten cu familia Clinton, avea o pictura bizara cu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora