In coffee shop-uri gasim cafea, pub-urile servesc bere, barurile prepara ceea ce numim drinks si tot asa. Dar ce au toate aceste localuri in comun? Ei bine, majoritatea, daca nu toate, au nevoie de aparatura specializata, asa cum este masina de facut gheata. Hai sa vedem in continuare cat de importat este rolul ei in buna desfasurare a lucrurilor!
O masina de cuburi gheata poate fi solutia ideala atunci cand ai nevoie de gheata in cantitati mari sau de ce nu, chiar pentru o petrecere la tine acasa – doar adaugi apa si aparatul furnizeaza cuburile de gheata de care ai nevoie.
Pe langa faptul ca o raceste, gheata are un rol important in bauturi – poate sa dezvolte arome noi, poate sa amplifice gustul, sa creeze un melanj fericit intre ingrediente, sa pastreze prospetimea bauturii, sa scada senzatia de ardere etc. Sa nu mai spunem ca este un veritabil factor de hidratare, in conditiile in care alcoolul are, in principiu, efectul opus.
Prin urmare, gheata este un ingredient esential pentru orice cocktail, indiferent de anotimp.
Dar stim ca exista numeroase preconceptii legate de gheata, incepand cu cea potrivit careia gheata dilueaza bauturile. Insa, in masura in care cantitatile sunt dozate cu simt de raspundere, iar cuburile de gheata sunt bine facute, cocktailul din paharul tau ar trebui sa se termine inainte ca gheata sa se topeasca complet.
Din acelasi motiv barmanii profesionisti pun gheata din belsug atunci cand prepara o bautura. Argumentul, asa cum am vazut, este unul intemeiat – avand mai multa gheata in pahar, fiecare cub se va topi mai lent, iar cocktailul va ramane rece mai multa vreme. Si am putea adauga, mai putin diluat, pentru ca isi va pastra o temperatura constanta mai mult timp.
Cum alegi o masina cuburi gheata care sa-ti satisfaca toate nevoile?
Daca ai orice fel de local, centru de evenimente sau loc unde se impune un rulaj mare de gheata, ai nevoie, fara doar si poate, de o masina de facut gheata. Dar cum stii ce echipament se potriveste nevoilor tale?
Desigur, exista anumite criterii pe care ar trebui sa le ai in vedere inainte de a achizitiona un astfel de echipament – putere, functionalitate, mod de intretinere, design si garantie – ca sa enumeram doar cateva dintre ele. Analizand acesti factori la produsele care iti atrag atentia, coroborate cu nevoile localului, vei putea alege ce inseamna cea mai buna masina de facut gheata pentru tine.
Majoritatea masinilor de gheata profesionale sunt realizate din inox, fiind rezistente, usor de igienizat si instalabile in orice bar sau bucatarie profesionala. Panoul de comanda are afisaj digital, astfel incat pot fi identificate cu usurinta atat setarile de functionare, cat si eventualele avertizari.
Atunci cand alegi echipamentul pentru bar, trebuie sa stii ce cantitate de gheata este necesara pentru a acoperi nevoile clientilor, dar si capacitatea locatiei. Randamentul unei masini de cuburi de gheata, in functie de model, variaza de la 10 de kg pana la 400 de kg de cuburi, in 24 de ore.
Astfel, inainte de a lua o hotarare, trebuie sa calculezi corect de cata gheata ai nevoie in varf de sezon, asa incat la momentul solicitarii, sa poti face fata cererii. In principiu, cantitatea de gheata zilnica ar trebui sa fie echivalenta cu o treime din capacitatea maxima a dispozitivului. Asadar, daca ai nevoie de aproximativ 10 kg de gheata pe zi pentru o perioada normala de functionare, masina de gheata ar trebui sa aiba un randament maxim de 30 de kg de gheata in 24 de ore.
Mai mult, o masina buna de gheata are setari care permit economisirea energiei electrice si a apei, posibilitatea conectarii la o sursa permanenta de apa si optiunea de filtrare a acesteia.