Sute de autovehicule si circa 2.000 de persoane au pornit din Parcul Municipal Vest din Ploieşti catre Bucureşti, pentru a participa la un protest fata de scumpirea energiei si a alimentelor, mentinerea restrictiilor pandemice, dar si a agresiunii Rusiei in Ucraina.
La Bucuresti, coloana a fost asteptata de alte cateva mii de persoane, iesite in strada la apelul Aliantei pentru Unirea Romanilor, AUR. Punctul de intalnire a fost Piata Victoriei, apoi demonstrantii au mers la Universitate, iar punctul terminus al marsului urma sa fie Cotroceni, insa politia i-a oprit pe protestatari pe soseaua Cotroceni inainte de a ajunge la Palat, la o distanta de circa un kilometru. Au fost organizate cordoane de jandarmi si masini ale fortelor de ordine. Au fost ridicate si garduri metalice. Multimea a strigat “nu plecam, nu cedam!”, dar in cele din urma oamenii s-au imprastiat.
Disperati din cauza cresterii preturilor la energie, carburanti si RCA, dar si la alimentele de baza, protestatarii au strigat lozinci impotriva guvernului si a presedintelui Klaus Iohannis. In plus, protestatarii condamna mentinerea restrictiilor anti-COVID si a limitarilor la care sunt supusi, in continuare, cei nevaccinati, prin conditia certificatului verde la intrarea in restaurante sau mall-uri. Printre sloganuri, puteau fi auzite “Jandarmeria apara hotia!” si “Jos Iohannis, jos guvernul!”.
Au fost si momente tensionate, iar organizatorii acuza autoritatile ca si-au infiltrat oamenii printre protestatari pentru a provoca scandal.
Decalogul protestului de la Bucuresti
In esenta, participantii la miting au cerut 10 masuri, intre care demiterea ministrului energiei, Virgil Popescu (personaj controversat, avand legaturi de afaceri cu sectorul petrolier, precum si probleme cu justitia), ridicarea starii de alerta, eliminarea tuturor restrictiilor pandemice, renegocierea Planului National de Rezilienta (PNRR) dar si a Pactului Verde, prin care Uniunea Europeana pune Romaniei multe conditii aberante pentru a primi fonduri comunitare.
Autoritatile, acuzate ca i-au uitat pe cei 500 de mii de romani din Ucraina
Manifestantii au protestat si fata de invazia rusa din Ucraina si au atras atentia autoritatilor ca nu fac nimic pentru etnicii romani din Transcarpatia, Cernauti si Odessa. In aceste zone, traieste o comunitate de aproximativ o jumatate de milion de romani. Demonstrantii acuza guvernul si presedintia ca nu fac nimic pentru a-i sustine pe romanii din Ucraina sau pe cei din Republica Moldova.
Monica