Procuratura franceza a cerut vineri ca fostul presedinte-director general, Didier Lombard, si doi dintre fostii sai adjuncti, sa fie condamnati la un an de inchisoare si plata unei amenzi de 15.000 de euro, iar gigantul telecomunicatiilor sa fie condamnat la plata unei amenzi de 75.000 de euro. Acuzatiile sunt de hartuire morala.
In 2008 si 2009, 35 de angajati ai fostei companii de stat – in prezent Orange – si-au pus capat zilelor, din cauza presiunilor uriase de la locul de munca. Sefii France Telecom declansasera un amplu proces de restructurare, care viza concedierea unei parti importante din personal.
“A fost vorba de hartuire, mascata sub forma unei strategii de rentabilizare, la cea mai mare societate franceza. Este cel mai grav dosar de hartuire morala pe care l-am vazut in cariera mea” – declara procuroarea Brigitte Pesquie, la capatul celor 5 ore de audieri. In total, sunt acuzate 8 persoane, fosti inalti responsabili din France Telecom. Pentru unii dintre ei, inclusiv pentru seful de la resurse umane, parchetul a cerut 8 luni de inchisoare.
Unul dintre sinucigasii de la France Telecom s-a aruncat de la etaj
35 de angajati s-au sinucis in decurs de 24 de luni. Una dintre victime, o femeie, s-a aruncat de la etajul 5, in fata colegilor ingroziti. Ea a lasat o nota, in care a explicat ca e nefericita la locul de munca. Un alt angajat sinucigas a scris, in biletul de adio, ca singurul motiv care l-a impins sa faca un asemenea gest este conducerea France Telecom.
In esenta, CEO Didier Lombard si alti membri din conducere instituisera un regim de hartuire institutionala, pentru a-i forta pe angajati sa demisioneze.
Dezbateri aprinse privind stresul la locul de munca
Scandalul sinuciderilor de la France Telecom a starnit dezbateri intense in societatea franceza. Psihologii afirma ca, fara sa ia apararea patronilor, cand se evalueaza acest caz trebuie sa se tina cont ca sinuciderea este, totusi, provocata de mai multi factori. De asemenea, scandalul a dus la inasprirea legilor privind protectia salariatilor impotriva hartuirii morale, dar cei acuzati acum nu pot fi judecati decat dupa legislatia in vigoare in momentul comiterii faptelor, iar atunci pedepsele erau mult mai blande.
Monica