Din 2006, la nivel mondial, pe 6 iulie se sarbatoreste Ziua Internationala a Sarutului
Sarutul ne face mai fericiti – este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta de pe tot globul si de aceea, aceasta expresie a afectiunii umane, are, de 13 ani, o zi a ei. Sarutul trimite impulsuri prin neuroni si elibereaza “hormonul fericirii” – oxitocina. Datorita lantului de reactii pozitive pe care il provoaca sarutul, se reduce nivelul de stres, ne scade tensiunea arteriala si sistemul imunitar devine mai puternic.
Sarutul in lume
In Italia si Grecia, prietenii – indiferent de sex – se saruta pe gura, in semn de salut, iar francezii au patentat faimosul “sarut in aer”, in care are loc practic doar apropierea de obraz. In Benelux, traditia e de 3 saruturi, in timp ce in China, Japonia si Vietnam sarutul este un gest foarte intim, iar sotii se saruta doar cand sunt singuri. Se crede ca sarutul modern isi are originile de la eskimosi, care isi freaca nasurile, pentru a-si simti respiratia.
Artistii au adus un omagiu sarutului
Geniul artei moderne, Constantin Brancusi, a omagiat aceasta forma a afectiunii umane in seria de sculpturi “Sarutul” precum si in lucrarea “Poarta Sarutului”. In pictura, sarutul a fost imortalizat de nume celebre, cum ar fi Gustav Klimt, Edvard Munch, Pablo Picasso, Marc Chagall sau excentricul artist stradal contemporan Bansky.
Monica