Mai multe state din Europa au decis să impună sancțiuni la adresa guvernului de la Beijing, care este acuzat că a abuzat în privința drepturilor minorității musulmane uigure din provincia Xinjiang, relatează BBC. China este acuzată că a arestat și închis numeroși membri ai minorității uigure în lagăre din nord-vestul regiunii Xinjiang, unde aceștia ar fi fost torturați, obligați să muncească și au fost supuși abuzurilor sexuale, au anunțat organizațiile pentru apărarea drepturilor omului.
Potrivit BBC, sancțiunile față de genocidul comis de regimul comunist de la Beijing este parte a unui efort coordonat al Uniunii Europene, Marii Britanii, Statelor Unite și Canadei.
Doi oficiali chinezi, sancționați
Autoritățile de la Washington au anunţat adoptarea de sancţiuni împotriva a doi responsabili chinezi pentru rolul lor în “grave încălcări ale drepturilor omului” care au vizat minoritatea musulmană uigură din regiunea autonomă chineză Xinjiang.
Potrivit Washingtonului, Wang Junzheng şi Chen Mingguo sunt asociaţi unor “grave încălcări ale drepturilor omului”, printre care “detenţii arbitrare şi o gravă maltratare psihică”.
Sancţiunile americane “le completează” pe cele ale UE şi Canadei, precizează Departamentul Trezoreriei, care subliniază că SUA “vor continua să conducă cu forţă eforturile mondiale pentru lupta împotriva gravelor încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang şi peste tot în lume”.
China a răspuns la anunţul UE anunţând sancţiuni împotriva a zece europeni, printre care parlamentari şi universitari, şi împotriva a patru organizaţii.
Organizaţiile de apărare a drepturilor omului acuză China că a internat până la un milion de musulmani uiguri în “lagăre” din Xinjiang.
China dezminte categoric şi afirmă că “lagărele” sunt “centre de formare profesională” destinate îndepărtării populaţiei de extremismul religios şi de separatism, după numeroase atentate criminale comise împotriva civililor de uiguri.