O leguma ieftina, pe toate drumurile si in orice anotimp, ceapa ar trebui sa fie o constanta in alimentatia noastra zilnica.
Este un aliment-minune, bogat in tot ce e mai bun pentru organismul nostru, mai ales acum, in sezonul rece. Isi pastreaza toate proprietatile daca o consumam cruda. Se poate pune in salate, in sandvisuri, in omleta. Trecuta putin prin foc, ceapa isi mai pierde din proprietati. Nu pe toate, dar efectele benefice se reduc.
Ceapa contine cantitati importante de vitamina C, care ne ajuta la vindecarea dupa boli si la sanatatea vaselor de sange. Medicii recomanda consumul a 90 de miligrame de vitamina C pe zi. O ceapa de marime medie asigura intre 9 si 18 la suta din necesarul zilnic de vitamina C.
Ceapa contine doua tipuri de fibre: de digestie si prebiotice. Fibrele ne ajuta sa ne mentinem senzatia de satietate (deci reduc riscul de obezitate) si normalizeaza tranzitul intestinal. De asemenea, in ceapa se gaseste quercitina, un compus flavonoid sau antioxidant, cu proprietati antiinflamatorii. Toate soiurile de ceapa contin antioxidanti, dar ceapa alba are cantitati mai mici, comparativ cu ceapa galbena sau cu cea rosie.
Vitamina B 6 – o ceapa medie asigura cam 8 la suta din necesarul zilnic de vitamina B 6. Aceasta ajuta la formarea celulelor rosii.
Conditii de pastrare
Ceapa intreaga trebuie tinuta in locuri uscate, bine ventilate, dar nu in frigider. Daca e taiata, ceapa poate fi tinuta in frigider 7-10 zile. Nu tineti ceapa langa cartofi, poate provoca incoltirea acestora. Daca dupa ce ati tocat ceapa, va ramane mirosul pe maini, stoarceti cateva picaturi de lamaie pe degete si mirosul de ceapa va disparea.
Monica