Un studiu realizat de Institutul pentru Sanatate Globala, din Barcelona, arata ca nucile si alunele, consumate mai ales in primul trimestru de sarcina, ajuta la buna dezvoltare neurologica a bebelusului.
Este pentru prima data cand lumea stiintifica face un asemenea studiu, legat de consumul de nuci si alune. Sunt alimente bogate in acizi grasi (omega 3) si, de regula, medicii recomanda gravidelor omega 3, dar sub forma de pastile. Cel mai indicat insa este ca femeile sa consume nuci si alune crude, de doua-trei ori pe saptamana – este concluzia cercetarilor spanioli.
Reglementari europene in acest sens
De asemenea, studiul in premiera sugereaza guvernelor si decidentilor europeni sa faca recomandari speciale, oficiale, ca femeile gravide sa manance nuci si alune pentru sanatatea copilului. Posibilele beneficii sunt cresterea capacitatii de atentie si dezvoltarea memoriei pe termen lung. Aceste beneficii sunt cunoscute in cazul adultilor si varstnicilor. Dar este pentru prima data cand un studiu se axeaza pe efectele consumului de alune si nuci asupra copiilor, in perioada intrauterina. Studiile au fost realizate pe un grup de 2200 de gravide. S-a constatat ca micutii nascuti de femeile care au mancat alune si nuci in mod regulat au functiile cognitive la nivel optim. Copiii au fost testati in 3 etape – la 18 luni, la varsta de 5 ani si la 8 ani.
Consumul de nuci si alune in al treilea trimestru de sarcina pare sa nu mai aiba nicio influenta asupra dezvoltarii neuropsihice a copiilor, constata oamenii de stiinta spanioli. Efectele se vad doar in cazul in care gravida mananca nuci si alune in primul si, partial, al doilea trimestru de sarcina.
Monica