Chiar daca din cauza pandemiei COVID-19 poate nu iesim asa de mult in parcuri sau la iarba verde, atunci cand stam afara trebuie sa fim atenti la capuse, periculoasele insecte care provoaca boala Lyme – borelioza. In plus, cainii si pisicile pot aduce capusele.
Riscul este crescut in zonele impadurite si pe pajistile din preajma padurilor. Ca sa transmita borelioza, acarianul trebuie sa fie prins de o persoana sau de un animal mai mult de 24 de ore. Daca nu sunt depistate, ele rezista si trei zile pe corpul gazdei.
Uneori, cei intepati nu-si dau seama, pentru ca zonele preferate de capuse sunt, de cele mai multe ori, greu vizibile: in spatele urechilor, pe ceafa, pe scalp, la axila, in zona inghinala, pe abdomen. In plus, muscatura de capusa nu doare, poate avea dimensiuni foarte mici, si de aceea poate trece neobservata. Asa ca, la revenirea dupa o iesire in natura, este important sa va verificati foarte bine, din cap pana-n picioare. De asemenea, daca ati fost cu copiii, analizati-i cu atentie si pe cei mici.
In cazul in care constatati o muscatura de capusa pe corp, trebuie sa mergeti de urgenta la camera de garda a unui spital, pentru a indeparta insecta in totalitate. Nu e bine sa incercati singuri sa o scoateti, pentru ca important e sa fie smuls capul capusei cu totul, iar spitalele au penseta speciala necesara pentru aceasta operatiune. De regula, dupa muscatura de capusa, medicii dau tratament cu antibiotic, pentru a reduce cat mai mult riscul declansarii boreliozei.
Atentie ! Capusele pot transmite boli foarte grave, care debuteaza lent, dar sunt devastatoare pentru organism.
Monica