Moţiunea de cenzură intitulată “Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, promovată de PSD, a fost adoptată, miercuri, de Parlament cu 261 de voturi pentru.
Pentru demiterea guvernului erau necesare 233 de voturi.
S-au înregistrat 261 de voturi “pentru”, după cum a anunţat preşedintele interimar al social-democraţilor, Marcel Ciolacu. Moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi a venit după ce, săptămâna trecută, Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul legii alegerilor primarilor în două tururi de scrutin.
Constituţia precizează că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Însă, Executivul este demis dacă, după asumarea răspunderii, se depune moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată.
Odată ce moţiunea de cenzură a trecut de Parlament, proiectul pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea nu se consideră adoptat.
Potrivit articolului 110 alineat 2 din Legea fundamentală, Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile. Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.