Moldova dă replică Moscovei în cazul limbii române

In Stiri externe de ultima ora

În Republica Moldova se vorbeşte limba română şi absolut nicio ţară nu are dreptul moral, legal şi politic de a comenta acest lucru, a declarat vineri ministrul de externe moldovean Nicu Popescu, într-o reacţie la criticile Moscovei privind votul în prima lectură al parlamentului de la Chişinău vizând înlocuirea sintagmei “limba moldovenească” cu “limba română” în toate legile din Republica Moldova, relatează Deschide.md. NewsMaker şi Ziarul Naţional din Chişinău.

“Noi suntem indignaţi de indignarea Federaţiei Ruse. Limba pe care o vorbim ne aparţine, decizia cum numim această limbă ne aparţine şi absolut nicio ţară din lume nu are dreptul moral, legal sau politic să comenteze aceste lucruri”, a declarat într-o conferinţă Nicu Popescu, vicepremier în guvernul de la Chişinău, referindu-se la comentariile făcute anterior de Ministerul rus de Externe.

“Republica Moldova are o comunitate de istorie, de limbă cu România. Inclusiv, în virtutea acestei comunităţi Republica Moldova face parte din familia europeană, vom adera la Uniunea Europeană, indiferent de comentarii sau lipsa acestora a unor state terţe”, a adăugat Nicu Popescu.

Citeste si aceasta stire:  Politia olandeza pune cainii pe protestatarii anti-certificat COVID

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat într-un comentariu anterior că ar fi vorba de “mâna americanilor”. “Sprijin real american pentru democraţie. Sub Maia Sandu, Republica Moldova îşi abandonează limba maternă”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Parlamentul de la Chişinău a adoptat o decizie de racordare a legislaţiei sale la hotărârile Curţii Constituţionale. Astfel, limba română devine oficial limba de stat a Republicii Moldova, aşa cum era menţionat în textul Declaraţiei de Independenţă.

Totodată, Nicu Popescu a anunţat că Republica Moldova va creşte rata de aliniere la sancţiunile Uniunii Europe împotriva Rusiei.

În Uniunea Europeană există 38 de regimuri de sancţiuni, iar Republica Moldova se aliniază la 21 dintre ele. În alte şapte regimuri nu a fost invitată să se alăture, pentru că ele au expirat. Astfel, în prezent R.Moldova nu se aliniază la zece tipuri de sancţiuni, dar această cifră vă scădea în viitorul apropiat, a indicat ministrul moldovean de externe, citat de IPN.

Citeste si aceasta stire:  Cutremur violent in Maroc, sunt sute de morti

“În aceste zile noi facem o evaluare şi o reevaluare a mai multor decizii luate anterior şi în curând vom veni cu mai multe pe acest subiect. Rata noastră de aliniere va creşte vizibil, va creşte rapid şi va creşte în viitorul apropiat”, a afirmat şeful diplomaţiei moldovene.

În acelaşi timp, Nicu Popescu a afirmat că obiectivul actualei guvernări şi a preşedintelui Maia Sandu este ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030.

You may also read!

Corul Madrigal, turneu grandios in America, in cele mai faimoase catedrale si cladiri istorice americane

Timp de 10 zile, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat in Statele Unite ale Americii

Read More...

Cum poti evita dependența de retelele sociale

Utilizatorii stau tot mai mult online. In randul copiilor, consumul de social media a ajuns la cote astronomice, comparativ

Read More...

Marcel Ciolacu in SUA

In vizita peste Ocean, accentul cade pe cooperarea economica si militara, precizeaza Palatul Victoria. Premierul  discuta cu partenerii americani despre

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora