NATO şi-a însărcinat comandanţii militari să stabilească detaliile pentru desfăşurarea de grupuri de luptă în flancul sud-estic al Alianţei Nord-Atlantice drept răspuns la acumularea de trupe ruse la frontierele Ucrainei, a declarat miercuri Jens Stoltenberg, relatează Reuters.
“Miniştrii au decis să dezvolte opţiuni pentru a întări şi mai mult apărarea şi descurajarea NATO, inclusiv să ia în considerare înfiinţarea de noi grupuri de luptă ale NATO în centrul, estul şi sud-estul Europei”, le-a spus secretarul general al NATO jurnaliştilor după încheierea reuniunii miniştrilor apărării din ţările aliate de la Bruxelles.
“Comandanţii noştri militari vor stabili acum detaliile şi vor raporta în termen de săptămâni”, a adăugat el.
Grupuri noi de luptă, dacă vor fi aprobate, vor fi desfăşurate în România şi în regiunea Mării Negre, a precizat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă.
Anunţul retragerii unor trupe ruseşti concentrate la frontiera cu Ucraina este un semn bun, a declarat la Moscova, cancelarul german Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele rus Vladimir Putin, informează AFP şi Reuters.
“Faptul că auzim acum că unele trupe sunt retrase este, în orice caz, un semn bun. Sperăm că se va continua”, a spus Scholz.
Cancelarul german s-a declarat convins de asemenea că eforturile diplomatice pentru evitarea unui conflict “sunt departe de a fi epuizate”.
“Este clar pentru toţi europenii că o securitate durabilă nu poate fi obţinută contra Rusiei, ci ea este posibilă doar împreună cu Rusia”, a afirmat el.
“Trebuie să se poată găsi o soluţie. Indiferent cât de dificilă şi de gravă pare să fie situaţia, refuz să spun că este fără speranţă”, a subliniat Scholz.
El a mai declarat că Occidentul şi Rusia trebuie să încerce să ajungă la un compromis asupra chestiunilor de securitate europeană fără ca niciuna dintre părţi să nu fie nevoită să renunţe “la principiile sale”.