Negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului UE au astăzi a treia rundă de tratative pentru desemnarea primului procuror-şef european. Pentru această funcţie candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, din partea Parlamentului European. În schimb, candidatul preferat de Consiliul Uniunii Europene este francezul Jean-Francois Bohnert. Potrivit regulamentului, Parlamentul și Consiliului UE numesc procurorul-șef european de comun acord, iar acesta va avea un mandat unic de 7 ani.
Ieri, președintele Parlamentului European, italianul Antonio Tajani, a cerut autorităților de la București să înceteze să pună piedici în fața candidaturii Laurei Codruța Kovesi. Fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar în România, săptămâna trecută, și i s-a interzis să părăsească ţara fără autorizaţie şi să facă declaraţii presei. De asemenea, și Comisia Europeană a luat poziție în privința cazului Laurei Codruța Kovesi şi a precizat că fosta şefă a DNA trebuie lăsată să-şi susţină candidatura. Ieri seară, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis plângerea Laurei Codruța Kovesi în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.
”A admis contestaţia pe care am formulat-o şi s-a dispus revocarea măsurii controlului judiciar. Nu comentez decizia. Am contestat faptul că această măsură care a fost dispusă a fost nelegală”, le-a spus Laura Codruţa Kovesi jurnaliştilor, după ce a participat la citirea hotărârii în sala de judecată. Ea a arătat că au fost revocate toate măsurile dispuse în cadrul controlului judiciar. ”Acum pot să părăsesc şi ţara, s-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate măsurile şi mi s-a admis contestaţia”, a spus Kovesi.
Dacă nici negocierile de azi nu ajung la un rezultat, următoarea rundă de discuții va avea loc pe 10 aprilie.