Tenismanul sârb Novak Djokovic, numărul unu mondial, a câştigat, luni, apelul depus împotriva anulării vizei sale de Australia, cu o săptămână înaintea debutului primului turneu de Mare Şlem al anului, Australian Open, transmite DPA.
După ce autoritățile federale australiene au refuzat să-i permită intrarea în țară pentru a participa la Australian Open, din cauză că nu este vaccinat, scandalul în care este implicat numărul 1 mondial a stârnit un interes imens.
Avocatul lui Djokovic, Nicholas Wood, a susținut că sportivul a îndeplinit toate cerințele necesare pentru a călători fără carantină și că oficialii de la frontieră nu i-au notificat în mod corespunzător intenția guvernului de a-i revoca viza.
Reprezentantul guvernului australian, Christopher Tran, a spus că recenta infecție cu Covid a lui Djokovic nu îl califică pentru o scutire de la regulile de intrare în țară și va nega că a existat vreo neregulă procedurală sau vreun tratament incorect.
Deși instanța australiană a decis în favoarea lui Djokovic, avocatul guvernului a precizat că minustrul imigrației din Australia ar putea lua în considerare anularea din nou a vizei lui Djokovic, mai scrie BBC.
În cadrul legislației australiene privind imigrația, ministrul are puteri excepționale și libertatea de a anula vize pentru orice motiv. Tran nu a specificat însă baza pe care o astfel de decizie ar putea fi luată.
Judecătorul a notat că dacă ministrul ia această decizie, Djokovic ar putea primi interdicție de trei ani la intrarea în Australia.
Australia cere ca toți vizitatorii străini să fie vaccinați cu două doze sau să efectueze 14 zile de carantină. Mulți australieni au fost revoltați când au aflat, pe 4 ianuarie, că un superstar al tenisului a fost aparent lăsat să intre direct în țară, deși nu a prezentat vreo dovadă a vaccinării. Ar fi avut, în schimb, o scutire medicală.