In cadrul celor doua investigatii vizand o frauda de 15 milioane de euro, coordonate de Parchetul European, au avut loc nu mai putin de 38 de perchezitii imobiliare in Romania.
Acestea s-au desfasurat in Bucuresti, Ploiești, Cluj si judetul Ialomița. Ancheta are ramificatii pana in Cipru, Cehia,, Malta, Monaco si SUA.
Este vorba despre sase proiecte IT, finante de Uniunea Europeana, pentru dezvoltarea unor solutii inovative de software. Potrivit datelor anchetei, intre 2019 si 2022, beneficiarii proiectelor au au inaintat documente false sau inexacte, cu servicii supraevaluate, care nu au fost niciodata realizate, precum si facturi frauduloase pentru cumpararea de bunuri, obtinand astfel, ilegal, cel putin 15 milioane de euro din fonduri europene.
Beneficiarii sunt banuiti ca au creat ulterior circuite financiare in Romania si in strainatate, pentru a sifona banii in interes propriu.
Faptele investigate intra la categoria frauda si spalare de bani. Unii dintre cei investigati au fost adusi la biroul Procuraturii Europene din Bucuresti si li s-a comunicat statutul de suspect. Altii vor fi adusi in zilele urmatoare.
La ancheta participa direct autoritatile romane, atat nationale, cat si locale.
“Ma bucur ca e un succes comun care dovedeste impactul si buna cooperare dintre OLAF – Oficiul European de Lupta Anti-Frauda – si Procuratura Europeana. Am descoperit o posibila frauda de 15 milioane de euro si am mers pe firul unei posibile scheme de spalare de bani, la nivel international. Frauda are, adesea, dimensiune internatioinala” – a declarat Ville Itälä, Director-General OLAF.
Monica