Polonia sfidează, din nou, UE și ia o amendă de un milion de euro pe zi

In Stiri externe de ultima ora

Disputa legală dintre Varşovia şi Bruxelles privind lipsa de independenţă a judecătorilor s-a agravat miercuri şi mai mult odată cu condamnarea Poloniei la plata unei amenzi de un milion de euro pe zi de către justiţia UE.

Această decizie sancţionează nerespectarea de către Polonia a unui verdict al Curţii de Justiţie a UE care a dispus la 14 iulie încetarea imediată a activităţilor camerei disciplinare a Curţii supreme poloneze.

Într-o primă reacţie, guvernul polonez a respins acest verdict de a impune plata unei amenzi de milion de euro pe zi drept “şantaj”.

“CJUE desconsideră complet şi ignoră constituţia poloneză şi verdictele Curţii constituţionale”, a postat miercuri pe Twitter adjunctul ministrului justiţiei, Sebastian Kaleta, relatează dpa.

El a mai menţionat că CJUE îşi depăşeşte atribuţiile. “Acesta este o altă etapă în lipsirea Poloniei de influenţa ei asupra sistemului politic din ţara noastră; este o uzurpare şi un şantaj”, a mai menţionat Kaleta.

Şeful guvernului conservator naţionalist polonez, Mateusz Morawiecki, s-a angajat recent să desfiinţeze camera, a cărei suspendare a fost deja anunţată în august de Varşovia, dar care continuă să funcţioneze.

Citeste si aceasta stire:  Boris Johnson, vizită surpriză la Kiev

Acest organism, introdus în cadrul unei reforme controversate a justiţiei poloneze, este însărcinat cu supervizarea judecătorilor, având puterea de a le ridica imunitatea pentru a-i expune la urmărire penală sau de a le reduce salariile, potrivit AFP.

CJUE a estimat în iulie că această cameră “nu oferă toate garanţiile de imparţialitate şi de independenţă” şi “nu este la adăpostul influenţelor directe şi indirecte ale puterii legislative şi executive”.

“Respectarea măsurilor provizorii ordonate la 14 iulie este necesară pentru a evita un prejudiciu grav şi ireparabil ordinii juridice a UE, precum şi valorilor pe care această Uniune este fondată, în special statul de drept”, a subliniat CJUE miercuri.

O sancţiune financiară a fost cerută CJUE pe 7 septembrie de Comisia Europeană, pe motiv că “sistemele judiciare ale UE trebuie să fie independente şi echitabile”.

You may also read!

imagine-106-COVER

Când nu este de preferat să cumperi o anvelopă OEM

Autovehiculele sunt dotate de către producători cu anumite anvelope care corespund criteriilor tehnice de performanță și ecologie cerute de

Read More...

Ce facem pentru un somn bun în timpul codului roșu de caniculă ?

Din cauza caniculei si noptile sunt tropicale. Temperatura, pe timpul noptii, depaseste 25 de grade, in multe zone si,

Read More...

A murit Ismail Kadare: prin opera sa, a combatut regimul comunist din Albania

Scriitorul, autor al unei lucrări monumentale sub tirania dictatorului Enver Hoxha, a decedat la Tirana. Avea 88 de ani.Sscriitorul

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro