Ordonanta de urgenta anuntata de ministrul Finantelor vine cu modificari ingrijoratoare pentru anul 2019, care privesc atat bancile, cat si plafonarea pretului la gaze si pilonul II de pensii.
Potrivit acestor modificari, orice persoana participanta la fondul de pensii se poate retrage, in baza unei cereri individuale, cat timp a participat pentru cel putin cinci ani la fondul respectiv. Atunci cand un participant se retrage inainte de deschiderea dreptului la pensie privata, i se transfera activele coresunzatoare din care i se retine un comision de retrage ce reprezinta 2% din active.
Daca sistemul de pensii de stat strange contributiile angajatilor si le vireaza pensionarilor in fiecare luna, Pilonul II de pensii functioneaza precum un depozit bancar, astfel incat banii stransi au dobanda, care este numita randament, ce depaseste 8% pe an in medie.
O alta masura anuntata de Teodorovici se numeste “taxa pe lacomie” adresata bancilor, care se va aplica la nivelul ROBOR. Astfel, taxa va fi stabilita in functie de media trimestriala a ratelor ROBOR la 3 si la 6 luni, atunci cand indicatorul depaseste valoare de 1,5%.
Pretul la gaze va fi plafonat la 68 de lei megawatt/ora pe o perioada de trei ani, iar taxa de viciu va merge direct in bugetul de stat, de unde va fi redirectionata catre sanatate si cultura.
Fondul de dezvoltare si investitii va avea o valoare de 10 miliarde de euro si pot fi finantate proiecte din sanatate, educatie, transport, cultura, sau infrastructura sportiva.
In ceea ce priveste voucherele de vacanta acordate personalului bugetar, acestea se vor achita la nivelul de 1.450 lei, acesta fiind vechiul salariu minim si nu la cel majorat de la 1 ianuarie 2019.