Problema primirii noastre in spatiul de libera circulatie nu figureaza pe ordinea de zi a summit-ului si va fi abordata doar in discutii informale.
La sosirea la consiliul de iarna de la Bruxelles, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a fost intrebat de jurnalisti despre refuzul guvernului sau de a primi Romania si Bulgaria in Schengen. Nehammer a spus ca nu e vorba despre o pozitie impotriva Romaniei sau Bulgariei, ci o problema de securitate, in conditiile in care Austria se confrunta cu un val de refugiati clandestini. Guvernul federal condus de Nehammer sustine ca cei mai multi ajung in Austria prin Romania, pe unde trec fara a fi inregistrati. Statisticile de la Bucuresti il contrazic: doar 3 la suta dintre refugiatii din Austria trec prin Romania.
Nehammer afirma insa autoritatile romane nu-i prind decat pe foarte putini si atunci nu au cum sa contabilizeze persoane pe care nu le prind.
Si presedintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, a fost intrebat de jurnalisti daca se va discuta problema refuzului Austriei in privinta Schengen. Michel a precizat ca la summit are loc un schimb de opinii pe aceasta tema, nu o discutie formala. Presedintele Consiliului Uniunii Europene afirma ca intelege pozitia Bucurestiului si a Sofiei si ca spera ca, in urmatoarele luni, sa se deblocheze situatia.
Singura referire oficiala, in cadrul summit-ului, a fost facuta de presedinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Insa, presedintele Parlamentului poate face orice fel de declaratii, are statut de invitat in prima parte a summit-ului, nu de participant. Metsola si-a exprimat dezamagirea fata de votul impotriva Romaniei si Bulgariei dat in Consiliul JAI – ministrii justitiei si de interne.
Surse de la Bruxelles anunta ca presedintele Klaus Iohannis i-a multumit presedintei Parlamentului European, precum si celorlalte tari care au sustinut aderarea Romaniei la spatiul Schengen. In plus, Iohannis ar fi avut discutii bilaterale, in marja summit-ului, cu diversi lideri europeni, pe tema Schengen.
Monica