Regizorul Alexandru Darie a încetat din viață

In Stiri culturale de ultima ora

Regizorul de teatru Alexandru (Ducu) Darie a încetat din viață la vârsta de 60 de ani, după o lungă suferință provocată de ciroza hepatică.

El s-a născut la 15 iunie 1959, la Bucureşti, în familia actorilor Iurie Darie şi Consuela Roşu. În 1983 a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” Bucureşti, Facultatea de Regie de Teatru, Film şi Televiziune. Și-a început activitatea în acest domeniu ca asistent regizor artistic, la Teatrul de Stat din Oradea (1983-1987), apoi, a fost asistent regizor artistic (1987-1990) şi regizor artistic (1990-1992) la Teatrul de Comedie din Bucureşti, regizor artistic la Teatrul Bulandra din Bucureşti (1992-2002). Din 2002 este director al Teatrului Bulandra, iar între 2006-2011 a fost preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.

În paralel cu activitatea desfăşurată în ţară, regizorul a pus în scenă o serie de spectacole şi în străinătate, între care: ”Şarpele” de Horia Gârbea (1990, Royal Court Theatre, Londra), ”Mizantropul” de Moliere (1991, Performing Arts Centre, New York, SUA), ”Mult zgomot pentru nimic” de William Shakespeare (1992, Oxford Stage Company, Marea Britanie), ”Equus” de Peter Shäffer (1993, Kammerspiele Im E-Werk, Freiburg im Breisgau, Germania; nominalizat de către Stuttgarter Zeitung la Premiul pentru cel mai bun spectacol alternativ), ”Marat-Sade” de Peter Weiss (1994, Kammerspiele Im E-Werk, Freiburg im Breisgau, Germania), ”Regele Lear” de William Shakespeare (1995, Mechels Miniatuur Teater, Mechelen, Belgia), ”Omul bun din Szechuan” de Bertolt Brecht (1996, Ginza Saison Theatre, Tokyo, Japonia), ”Macbeth” de William Shakespeare (1997, Teatrul Kinokunya, Tokyo, Japonia).

Citeste si aceasta stire:  „The Power of the Dog”, în fruntea nominalizărilor la Oscar

Alexandru Darie este decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Ofiţer, conferit de Preşedinţia României, cu Ordinul Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Cavaler şi cu gradul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor acordat la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa.
Regizorul s-a aflat printre cei 33 de nominalizaţi ai Galei Premiilor UNITER din 13 mai 2019, ajunsă la cea de a 27-a ediţie, alături de Victor Ioan Frunză, actorii Adrian Huţuleac, Emilian Oprea şi Ana Ularu. Alexandru Darie a fost nominalizat la Premiul pentru cea mai bună regie cu spectacolul “Coriolanus” de William Shakespeare.

You may also read!

O specie periculoasa de furnici invadeaza Franta

Tapinoma Magnum, o specie de furnica mediteraneana periculoasa, fiind rezistenta la insecticide, e tot mai prezenta in Franta.Aceasta specie

Read More...

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc si Mariana Mihut

Albumul foto „Regele nu moare”, dedicat actorilor Victor Rebengiuc si Mariana Mihut, va fi lansat oficial spre sfarsitul lunii

Read More...

Cillian Murphy, eroul din Peaky Blinders si Oppenheimer, noua față a modei masculine Versace

Celebra casa de moda de lux a anuntat ca noua sa emblema pentru vestimentatia masculina este nimeni altul decat

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro