Mii de hectare din zona de excludere de la Cernobil, Ucraina, erau duminica prada flacarilor. Oficiali ucrainieni atrag atentia ca aceste incendii de vegetatie din zona centralei nucleare ar putea raspandi substante radioactive in Belarus, dar si in restul Europei.
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor si Administratia Naționala de Meteorologie precizeaza insa ca Romania nu va fi afectata. Autoritatile romane monitorizeaza impreuna cu cele europene evolutia efectelor produse de incendiile din padurile din apropierea zonei Cernobîl. Ca urmare a evaluarilor specialistilor europeni, circulatia aerului indica faptul ca teritoriul României nu va fi afectat. Totodata, Centrul de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene – Monitorizarea Radioactivității de Mediu, care urmareste permanent indicatorii la nivel european a confirmat ca valorile de radioactivitate raman in limite normale la nivelul intregului teritoriu european, inclusiv in Ucraina.
Specialistii Administratia Nationala de Meteorologie si cei ai Agentie Nationale pentru Protectia Mediului monitorizeaza permanent evolutiile si vor prezenta rezultatele evaluarilor realizate la nivel european.
Este vorba despre 31 de focare de incendiu, pe o suprafata de 10 mii de hectare de padure. Accesul pompierilor ucrainieni este imposibil, afirma surse de la Kiev, intrucat zona se afla sub controlul armatei ruse. Exista temeri, deocamdata neconfirmate de autoritatile romane, ca riscul de radiatii e ridicat pentru zona Europei de Est, intrucat, din cauza incendiilor, s-au degajat in atmosfera particule de cenusa si praf radioactiv, care trebuie sa cada undeva in Europa.
Monica