Horia Colibăşanu se pregateste de o expeditie noua in Himalaya – o premiera romaneasca

In Stiri de actualitate din Romania

Alpinistii Horia Colibășanu si Marius Gane vor face din nou echipa, in primavara, pentru un obiectiv important in Nepal: prima ascensiune romanească pe Kangchenjunga – inaltime 8586 m – al treilea varf ca inăltime de pe planeta.

Kangchenjunga este un gigant situat de-a lungul granitei dintre Nepal si India,  într-unul dintre cele mai izolate locuri din Himalaya. In unele zile poate fi vazut si de la 110 kilometri departare, din India. Este încarcat de legende, fiind considerat lăcașul unui zeu ostil, credinta intarită de vremea imprevizibila si avalansele frecvente.

Statistic, este al doilea cel mai periculos munte din lume. Datele din 2021 indica o rata a mortalității de 29,1 %, adica 1 din 4 alpinisti care au incercat sa il urce si-au gasit sfarsitul.

Kangchenjunga a pastrat pana astazi reputatia de “vârf neatins”. Pentru alpinismul din România încă reprezintă  o provocare majoră: a rămas singurul optmiar (munte de peste 8000 de metri) neurcat de români.

Horia Colibășanu se reîntâlnește cu Kangchenjunga după 10 ani de la prima încercare. În 2012, a renunțat la ascensiune cu 100 de metri înainte de vârf. Un perete de stâncă nu a putut fi depășit la timp pentru întoarcerea în siguranță în ultima tabără.

Citeste si aceasta stire:  MAE le cere românilor să părăsească Ucraina

La începutul lunii aprilie a acestui an, sportivul din Timișoara va porni spre Nepal alături de Marius Gane, după ce anul trecut au făcut echipă în Dhaulagiri, alt optmiar dificil din Himalaya. Prima parte a expediției se va desfășura pe o rută de apropiere de baza muntelui, la 5200 metri altitudine. Sportivii români vor face ascensiunea, ca de obicei, fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor.

Expediţia “Kangchenjunga 2022” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, afiliat la Federația Română de Alpinism și Escaladă. Clubul derulează şi monitorizează proiecte de alpinism în calendarul sportiv internațional.

Monica

You may also read!

imagine-106-COVER

Când nu este de preferat să cumperi o anvelopă OEM

Autovehiculele sunt dotate de către producători cu anumite anvelope care corespund criteriilor tehnice de performanță și ecologie cerute de

Read More...

Ce facem pentru un somn bun în timpul codului roșu de caniculă ?

Din cauza caniculei si noptile sunt tropicale. Temperatura, pe timpul noptii, depaseste 25 de grade, in multe zone si,

Read More...

A murit Ismail Kadare: prin opera sa, a combatut regimul comunist din Albania

Scriitorul, autor al unei lucrări monumentale sub tirania dictatorului Enver Hoxha, a decedat la Tirana. Avea 88 de ani.Sscriitorul

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro