Rusia amenință voalat Bosnia cu privire la aderarea la NATO

In Stiri externe de ultima ora

Ambasadorul Rusiei în Federaţia Bosniei şi Herţegovinei, Igor Kalabuhov, a declarat miercuri că această ţară are dreptul de a decide dacă se alătură sau nu NATO, dar a avertizat că Moscova îşi rezervă totodată dreptul de a răspunde la o astfel de posibilitate, în conformitate cu interesele sale, transmite agenţia de presă croată Hina.

“Faptul că (Federaţia Bosniei şi Herţegovinei) decide să devină membră a oricărei alianţe, aceasta este o chestiune internă. Răspunsul nostru este altă chestiune. Exemplul Ucrainei arată la ce ne aşteptăm. Dacă va exista vreun pericol, vom răspunde”, a declarat Kalabuhov la postul de radio TFV, lansând astfel o ameninţare abia voalată, comentează Hina.

Kalabukov a mai spus că de fapt Occidentul reprezintă o ameninţare pentru securitatea Bosniei şi Herţegovinei, prin faptul că pretinde că Rusia “ar pregăti un plan”.

“Nu avem niciun plan. Vom răspunde după analizarea situaţiei strategice şi geopolitice”, a susţinut ambasadorul rus, adăugând că aderarea Federaţiei Bosniei şi Herţegovinei la NATO nu este în prezent o realitate, din cauza lipsei de consens în interiorul ţării pe acest subiect, situaţie care are puţine şanse să se schimbe rapid. El făcea aluzie la respingerea fermă de către politicienii sârbo-bosniaci, conduşi de Milorad Dodik, a luării unor măsuri care ar putea duce la aderarea ţării la NATO, comentează Hina.

Citeste si aceasta stire:  Trump nu a colaborat cu rusii, raportul final al indelungatei anchetei Mueller

Kalabuhov a respins şi acuzaţiile potrivit cărora Rusia destabilizează Bosnia şi Herţegovina cu ajutorul lui Dodik, un ferm susţinător al unei alianţe cu Moscova, descriindu-le drept “minciuni şi aberaţii”.

Diplomatul rus a mai susţinut că ţara sa nu poartă un război împotriva Ucrainei, ci se află de fapt într-un fel de misiune de pace, deoarece încearcă să-i elibereze pe ucraineni de “ameninţarea nazismului”.

“Nu suntem în război cu Ucraina. Războiul se declară în mod oficial. Un diplomat merge la Moscova, la Ministerul Afacerilor Externe, aduce o notă şi spune: ‘Uitaţi aici, guvernul ucrainean a decis să vă declare război’. Ăsta-i războiul. Pentru noi, aceasta este o operaţiune militară specială”, a insistat Kalabuhov, a cărui ţară a invadat Ucraina la 24 februarie.

Separat, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, aflat în vizită la Sarajevo, a subliniat că misiunea EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene – care se desfăşoară pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei începând cu anul 2004, în baza unui mandat al Organizaţiei Naţiunilor Unite – este “mai importantă ca oricând” pentru “a descuraja” orice tentaţie de a destabiliza această ţară balcanică, potrivit Hina şi EFE.

Citeste si aceasta stire:  China nu îl mai vrea președinte al SUA pe Donald Trump

You may also read!

Un eurodeputat german arunca bomba: fratele lui Ursula, afaceri la greu in Romania

Sub titlul „Scandal la Bruxelles? Afacerile ciudate ale fratelui doamnei Von der Leyen în România”, publicatia Atlantico face o

Read More...

Scoțienii i-au demolat pe romani la rugby: 84-0

Echipa de rugby a Romaniei a fost umilita in ultimul hal in partida cu Scotia, in meciul de la

Read More...

Totul despre ciuperci

Ciupercile sunt printre cele mai complexe alimente oferite de natura. Sunt bogate in multivitamine si proteine si au proprietati

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora