Ambasadorul Rusiei în Federaţia Bosniei şi Herţegovinei, Igor Kalabuhov, a declarat miercuri că această ţară are dreptul de a decide dacă se alătură sau nu NATO, dar a avertizat că Moscova îşi rezervă totodată dreptul de a răspunde la o astfel de posibilitate, în conformitate cu interesele sale, transmite agenţia de presă croată Hina.
“Faptul că (Federaţia Bosniei şi Herţegovinei) decide să devină membră a oricărei alianţe, aceasta este o chestiune internă. Răspunsul nostru este altă chestiune. Exemplul Ucrainei arată la ce ne aşteptăm. Dacă va exista vreun pericol, vom răspunde”, a declarat Kalabuhov la postul de radio TFV, lansând astfel o ameninţare abia voalată, comentează Hina.
Kalabukov a mai spus că de fapt Occidentul reprezintă o ameninţare pentru securitatea Bosniei şi Herţegovinei, prin faptul că pretinde că Rusia “ar pregăti un plan”.
“Nu avem niciun plan. Vom răspunde după analizarea situaţiei strategice şi geopolitice”, a susţinut ambasadorul rus, adăugând că aderarea Federaţiei Bosniei şi Herţegovinei la NATO nu este în prezent o realitate, din cauza lipsei de consens în interiorul ţării pe acest subiect, situaţie care are puţine şanse să se schimbe rapid. El făcea aluzie la respingerea fermă de către politicienii sârbo-bosniaci, conduşi de Milorad Dodik, a luării unor măsuri care ar putea duce la aderarea ţării la NATO, comentează Hina.
Kalabuhov a respins şi acuzaţiile potrivit cărora Rusia destabilizează Bosnia şi Herţegovina cu ajutorul lui Dodik, un ferm susţinător al unei alianţe cu Moscova, descriindu-le drept “minciuni şi aberaţii”.
Diplomatul rus a mai susţinut că ţara sa nu poartă un război împotriva Ucrainei, ci se află de fapt într-un fel de misiune de pace, deoarece încearcă să-i elibereze pe ucraineni de “ameninţarea nazismului”.
“Nu suntem în război cu Ucraina. Războiul se declară în mod oficial. Un diplomat merge la Moscova, la Ministerul Afacerilor Externe, aduce o notă şi spune: ‘Uitaţi aici, guvernul ucrainean a decis să vă declare război’. Ăsta-i războiul. Pentru noi, aceasta este o operaţiune militară specială”, a insistat Kalabuhov, a cărui ţară a invadat Ucraina la 24 februarie.
Separat, şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, aflat în vizită la Sarajevo, a subliniat că misiunea EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene – care se desfăşoară pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei începând cu anul 2004, în baza unui mandat al Organizaţiei Naţiunilor Unite – este “mai importantă ca oricând” pentru “a descuraja” orice tentaţie de a destabiliza această ţară balcanică, potrivit Hina şi EFE.