Scandal in cultura dupa ce mai multe edituri au fost amendate de Consiliul Concurenței

In Stiri culturale de ultima ora

Consiliul Concurenţei a amendat sase furnizori de carte, precum şi Asociaţia Editorilor din România – AER. Valoarea amenzilor e de aproximativ 1,2 milioane de euro. Motivul ? Participarea la o înţelegere anticoncurenţială.

Cea mai mare amenda (3,98 milioane de lei) a fost aplicata firmei Direct Client Services SRL (Librăriile Cărtureşti), urmată de Librăriile Humanitas S.A (582.362 lei), Curtea Veche Publishing SRL (422.220 lei), Humanitas S.A. (365.718 lei), Nemira Publishing House SRL (324.636 lei) şi Publica Com SRL (174.677 lei). La randul sau, Asociaţia Editorilor din România a fost sancţionată cu suma de 115.696 lei. Consiliul Concurentei sustine ca cele sase edituri, impreuna cu asociaţia de profil din domeniu şi-au coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020. Bookster achiziţiona cărţi de la edituri şi librării, care apoi erau puse la dispoziţia abonaţilor în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor. Editurile şi Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER au considerat că activităţile desfăşurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice şi că aceasta nu respecta regulile de pe piaţa furnizării de carte şi nu plăteşte suficient pentru drepturile de autor.

Citeste si aceasta stire:  Centenarul Marii Uniri - Momente cheie din spatele infapturii Romaniei Mari

Consiliul Concurenţei a explicat ca legile in vigoare interzic orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.

Editurile sunt revoltate

Editurile amendate au anuntat ca vor contesta amenzile in instanță. „Amenzile aplicate în urma investigației declanșate de către Consiliul Concurenței afectează grav piața de carte din România care, oricum, funcționând într-un context social nespus de precar din punct de vedere cultural și educațional, se află pe ultimul loc în UE. Nebeneficiind de nici un ajutor de stat, neavând un public consumator mai mare de unu la suta din populația României, piața de carte este de o fragilitate extremă. Amenda de 1,2 milioane de euro aruncată peste ea îi va face viața mai grea, iar pentru a încerca o redresare în urma acestor amenzi executorii, ea nu va avea altă soluție de supraviețuire decât o creștere a prețului cărții. Sancțiunile date de Consiliul Concurenței termină astfel prin a se întoarce împotriva celor circa 200.000 de cititori constanți, a vieții culturale și a eforturilor de culturalizare ale României făcute de edituri” – precizeaza editura Humanitas.

Citeste si aceasta stire:  Haruki Murakami, primul roman dupa sase ani

Monica

You may also read!

Sustinatorii lui Trump, incantati de primele masuri

Nici n-a ajuns bine la Casa Alba, si Donald Trump s-a pus pe treaba: a semnat peste o suta

Read More...

Incendii în Los Angeles: nori de cenușă încărcați cu otravă cancerigenă

Cifrele privind incendiile care fac ravagii în California sunt la fel de uluitoare ca imaginile care sosesc de acolo.

Read More...

Elon Musk, influent si in Europa, nu doar in Statele Unite

Prin luarile sale de pozitie, multimiliardarul american a iritat mai multe tari europene. Elon Musk sustine, prin postarile sale,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro