Sprijin pentru Republica Moldova, de la Berlin

In Stiri externe de ultima ora

Conferinţa internaţională privind crearea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, coprezidată marţi la Berlin de Germania, Franţa şi România, s-a încheiat cu un angajament pentru un pachet de ajutor financiar de peste 695 de milioane de euro şi pentru acordarea de sprijin politic Republicii Moldova în contextul generat de războiul din Ucraina.

La această conferinţă au participat aproximativ 50 de delegaţii, din partea unor organizaţii internaţionale şi a circa 30 de ţări. Donatorii, printre care ţările UE, SUA, Canada, Japonia, Banca Mondială şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), au convenit, de asemenea, să preia aproximativ 12.000 din cei aproximativ 100.000 de refugiaţi ucraineni aflaţi în Republica Moldova.

Din totalul de 659,5 de milioane de euro al asistenţei financiare promise, 108,2 milioane reprezintă sume nerambursabile şi circa 530 de milioane linii de credit.

”Mesajul nostru este clar: (Republica) Moldova nu este singură”, a declarat, potrivit agenţiei EFE, ministrul de externe german, Annalena Baerbock, care a prezentat în faţa presei rezultatele conferinţei împreună cu omologul ei francez, Jean-Yves Le Drian, cu ministrul de externe român, Bogdan Aurescu, şi premierul moldovean, Natalia Gavriliţa.

Citeste si aceasta stire:  Noul guvern polonez incepe jihadul impotriva presei de stat

Germania, care deţine preşedinţia prin rotaţie a statelor G7, s-a angajat să acorde Republicii Moldova un împrumut de 50 de milioane de euro.

Annalena Baerbock i-a exprimat Nataliei Gavriliţa ”recunoştinţa” faţă de solidaritatea pe care a dovedit-o Republica Moldova, ţară care în pofida economiei sale fragile are cea mai ridicată rată a numărului de refugiaţi ucraineni pe cap de locuitor.

La sfârşitul lunii martie, după o vizită a Annalenei Baerbock la Chişinău, a început transferul din Republica Moldova în Germania al primelor grupuri de refugiaţi, fiind astfel stabilit ceea ce şefa diplomaţiei germane a descris drept un ”pod aerian umanitar”.

Pe de altă parte, Germania are sprijinul Franţei şi al României pentru o ”platformă de asociere sustenabilă” cu Republica Moldova, a mai menţionat Annalena Baerbock, dar fără a preciza dimensiunea concretă a acesteia.

Totuşi, ea menţionat, potrivit AFP, că acest ajutor va marca ”începutul unei platforme de sprijin durabil pentru (Republica) Moldova” şi că va urma un ajutor pentru aprovizionarea cu electricitate, gestiunea frontierelor şi reformele politice.

Citeste si aceasta stire:  Un an de război în Ucraina

You may also read!

Almodovar ia Leul de Aur cu pelicula “Camera Alaturata” (The Room Next Door)

Regizorul spaniol este la primul sau lungmetraj in limba engleza. The Room Next Door (Camera Alaturata) trateaza ideea sinuciderii

Read More...

Lovitura de grație pentru doua grupari de crima organizata

Au fost destructurate doua grupari specializate în săvârșirea de infracțiuni informatice și  spălare a banilor. Este rezultatul colaborarii, atat

Read More...

Franta are un nou premier, Michel Barnier, rudă cu Dacian Cioloș

Veteran al scenei politice franceze si europene, Michel Barnier, 72 de ani, a fost nominalizat de presedintele Emmanuel Macron

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro