De suedezi va depinde daca vor pune pe agenda dezbaterea privind aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen. In acest moment, e putin probabil.
Presedintia Consiliului Uniunii Europene pune pe agenda, oficial, o anumita chestiune numai daca, in discutiile informale, de culise, toate tarile membre sunt de acord. In conditiile date, in care Austria insista asupra faptului ca mai intai e nevoie de reformarea spatiului Schengen, si de-abia apoi de priirea altor membri, e putin probabil sa se repuna pe tapet, in urmatoarele sase luni, aderarea noastra si a Bulgariei la Schengen. Un rol important il vor juca, desigur, autoritatile romane. Ramane de vazut in ce masura vor putea convinge tarile din spatiul de libera circulatie asupra nevoii de a relua discutia si de a discuta, macar, un calendar.
La inceput de an, semnalele nu sunt incurajatoare. Olanda, care se opune aderarii Bulgariei, spunea, prin prim-ministrul Mark Rutte, ca inainte de orice discutie ar dori un nou raport MCV pentru Bulgaria, Daca intr-adevar va fi o noua evaluare a Comisiei, aceasta nu va fi gata decat in vara, cel mai devreme. Deci in prima jumatate a anului, discutia despre Schengen pare sa nu aiba sanse.
Prioritatile Suediei pe urmatoarele sase luni
Suedia va avea un rol-cheie de lider si de mediere in urmatorul semestru. Nu e o perioada simpla pentru clubul comunitar. Dupa cum declara prim-ministrul suedez Ulf Kristersson, “Suedia preia presedintia intr-o perioada in care Uniunea Europeana se confrunta cu provocari istorice”.
Principalele probleme de care doreste Suedia sa se ocupe sunt razboiul din Ucraina, lupta impotriva schimbarilor climatice si competitivitatea Europei. Suedia considera ca e prioritata continuarea ajutorului militar si economic acordat Ucrainei si considera ca procesul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeana trebuie sa avanseze.
Prioritatile Suediei se concentreaza pe o Europa mai verde, mai sigura si mai libera – afirma Kristersson.
Monica