Timișoara a devenit Capitală Culturală Europeană

In Stiri de actualitate din Romania

Oraşul Timişoara a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2023, alături de oraşele Elefsina (Grecia) şi Veszprém (Ungaria), conform unui comunicat al Comisiei Europene.

Aceste trei oraşe se alătură celor peste 60 de oraşe care au primit acest titlu în anii precedenţi, atât din întreaga UE, cât şi din afara acesteia. Pe parcursul anului 2023, noile Capitale Europene ale Culturii vor marca deţinerea acestui titlu prin numeroase evenimente, expoziţii şi spectacole.

Pentru a marca această ocazie, pe 9 ianuarie, vicepreşedintele Comisiei Europene Margaritis Schinas va participa la un eveniment de predare a titlului la Muzeul Acropole din Atena, în cadrul căruia se va citi o declaraţie scrisă de comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel. Conform comunicatului, evenimentul va constitui, de asemenea, o ocazie de a sărbători capitalele culturii din 2022, oraşele Esch-sur-Alzette (Luxemburg), Kaunas (Lituania) şi Novi Sad (Serbia).

Prin titlul de Capitală Europeană a Culturii se demonstrează bogăţia şi diversitatea culturilor din Europa, se stimulează turismul durabil şi se promovează dezvoltarea oraşelor prin cultură. De asemenea, titlul are un impact social şi economic pozitiv pe termen lung atât pentru oraşe, cât şi pentru regiunile învecinate.

Citeste si aceasta stire:  Ambasadorul SUA: Companiile comuniste Huawei și ZTE nu ar trebui tolerate într-un stat de drept

Oraşele care doresc să fie selectate pentru acest prestigios titlu trebuie să elaboreze un program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care să promoveze implicarea activă a locuitorilor şi a comunităţilor lor, se mai arată în comunicat.

Timişoara va avea, în anul Capitalei Culturale Europene (CCE) 2023, sute de evenimente organizate de cei trei parteneri culturali, Asociaţia TM2023, Consiliul Judeţean (CJ) Timiş şi Centrul de Proiecte al Primăriei Municipiului Timişoara.

Printre evenimentele remarcabile se vor număra cea mai mare expoziţie dedicată lui Constantin Brâncuşi în România ultimilor 50 de ani, cea mai importantă expoziţie din ţară dedicată artistului plastic suprarealist Victor Brauner şi o expoziţie grandioasă în memoria artistului Paul Neagu.

TM2023 începe de la trecerea dintre ani cu un eveniment spectaculos, parte a contribuţiei Consiliului Judeţean (CJ) Timiş la Programul Capitalei Culturale Europene. “Festivalul Luminilor”, care se desfăşoară între 29 decembrie 2022 şi 2 ianuarie 2023, este un spectacol complex şi extraordinar de lumină, de proiecţie şi de video mapping, artificii şi jocuri de lasere.

Citeste si aceasta stire:  Traian Berbeceanu, noul prefect al Bucurestiului

You may also read!

Trump: “Joe Biden ne-a adus in pragul celui de al treilea razboi mondial”

Fostul presedinte american, care va candida la viitoarele prezidentiale din SUA, il critica dur pe actualul ocupant al fotoliului

Read More...

Nole a castigat finala Australia Open

Tenismanul sarb Novak Djokovic, numarul 5 ATP, favorit  4, a castigat finala de la Australian Open, primul turneu de

Read More...

Exista riscul ca satelitii sa fie atacati de hackeri ?

Raspunsul e da. Piratii informatici pot prelua controlul asupra celor 10.352 de sateliti aflati acum pe orbita Terrei. Ca orice

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora