Trupe aparţinând Gărzii naţionale, forţele de elită ale Ucrainei, au organizat vineri exerciţii cu muniţie reală în imobile abandonate din Pripiat, oraş-fantomă ucrainean, unul dintre cele mai radioactive locuri de pe planetă, nelocuit de peste 35 de ani şi situat aproape de frontiera cu Belarusul, în “zona interzisă” din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, transmite AFP.
France Presse aminteşte că, la 27 aprilie 1986, după explozia catastrofală de la Cernobîl, aproape 50.000 de locuitori ai oraşului Pripiat – în marea lor majoritate, angajaţi ai centralei nucleare – au fost evacuaţi în trei ore şi nu s-au mai întors niciodată la casele lor.
Zona este sensibilă şi din alt motiv, scrie AFP. Moscova a comasat peste 100.000 de militari de-a lungul frontierei ucrainene – ceea ce a provocat temeri în Occident în legătură cu o ofensivă a Rusiei în Ucraina – şi a desfăşurat militari pentru exerciţii în Belarus, la doar 10 kilometri nord de Pripiat.
Potrivit Ucrainei, un scenariu posibil ar fi o invazie din nord dinspre Belarus, aliat al Rusiei. Un astfel de scenariu ar putea presupune desfăşurarea de lupte în perimetrul zonei contaminate de lângă Cernobîl, în contextul în care capitala ucraineană Kiev se află la mai puţin de 70 de kilometri de “zona interzisă” şi la ceva mai mult de 80 de kilometri de graniţa cu Belarusul, notează dpa.
Totuşi, ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a exclus practic posibilitatea unei incursiuni a forţelor ruse dinspre Belarus. Deşi SUA estimează că numărul militarilor ruşi din Belarus s-ar putea ridica la 30.000, Reznikov insistă asupra faptului că “doar câteva mii” de ruşi care traversează în prezent frontiera belarusă nu sunt suficienţi pentru a ataca.