In momentul in care constata ca nu are banii necesari pentru a-si plati o rata, din cauza unui motiv intemeiat (o problema medicala, un deces in familie, pierderea job-ului, etc), orice persoana cu datorii ar trebui sa comunice cu creditorul, sa-si prioritizeze cheltuielile si sa-si gestioneze cat mai bine bugetul pentru a nu intarzia prea mult plata. In caz contrar, restantele se vor aduna si poate avea loc executarea silita.
Ce presupune executarea silita
Executarea silita este o procedura care poate fi demarata in baza unui titlu executoriu. Se poate initia in momentul in care un client cu datorii refuza sa plateasca sau cand este in imposibilitate de plata. Se realizeaza printr-un executor judecatoresc, acesta intervenind legal pentru a recupera sumele restante, ce pot fi imprumuturile de bani sau pentru bunuri si servicii ce nu au fost achitate la scadenta.
Cum se poate scapa de executare silita
Cei care primesc instiintarea ca au intrat in procedura de executare silita mai au o sansa sa rezolve problema fara a ajunge in fata autoritatilor. Da, se poate scapa de executare silita, dar pentru ca acest lucru sa se intample este necesar ca oamenii cu datorii sa dovedeasca responsabilitate. In aceasta idee, in cazul in care datoriile sunt gestionate de KRUK Romania se pot avea in vedere urmatoarele aspecte:
Semnarea unui angajament de plata
Compania KRUK este cel mai bun exemplu in acest caz, deoarece le ofera clientilor sai care sansa sa-si rezolve problemele in ritmul lor. Semnarea unui angajament de plata atrage amanarea procedurii de executare silita, prin platile voluntare ce vor fi efectuate.
Angajamentul de plata presupune ca persoana respectiva sa-si stabileasca singura valoarea ratelor pe care le va plati. Astfel, presiunea va fi mai mica, iar clientul va putea respira usurat ca nu este nevoit sa faca sacrificii pentru a scapa de datorii. In plus, ratele pot fi platite simplu si rapid online, dupa cum scriu si cei de la Go4it.
Negocierea cu executorul judecatoresc
Multi dintre cei care se afla intr-o astfel de procedura nici nu realizeaza ca se poate negocia cu executorul judecatoresc si ca, in acest mod, pot obtine o solutionare temporara a problemei. KRUK isi sfatuieste clientii sa contacteze executorul pentru a-l anunta ca sunt dispusi sa-si plateasca datoria si sa semneze in acest sens un angajament de plata, in cadrul caruia vor achita esalonat datoriile pe o anumita perioada.
Comunicare deschisa cu angajatii care reprezinta compania de gestionare a datoriilor
In unele cazuri, inainte de a demara aceasta procedura, angajatii companiilor de recuperari creante ii contacteaza pe clienti pentru a-i ajuta sa depaseasca situatia si sa impiedice avansarea executarii silite.
Se intampla insa ca oamenii sa nu fie foarte deschisi, sa refuze discutiile cu reprezentantii si chiar sa-si manifeste interesul de a nu-si achita obligatiile. Cu toate acestea, daca intre timp revin asupra deciziei si sunt dispusi sa gaseasca o solutie pentru situatia lor, pot contacta compania pentru a-i transmite ca isi doresc sa achite esalonat datoria. Astfel, tot prin semnarea unui angajament de plata, pot amana executarea silita.
Pentru a fi la curent cu noutatile si informarile firmei de recuperari creante, clientul trebuie sa ia in calcul doar sursele oficiale, cum ar fi un profil de business pe linkedin al companiei, website-ul ro.kruk.eu sau pagina de Facebook oficiala.