Din cele mai vechi timpuri, savantii incearca sa afle cum are loc procesul de imbatranire. Este un proces care ramane neexplicat, in mare parte. Daca se stabileste cert acest lucru, atunci anti-imbatranirea poate deveni realitate.
Timp de secole, omenirea a încercat să dezlege misterele îmbătrânirii. Așadar, ce determină corpul nostru să se schimbe și să se deterioreze în timp? Este acesta un proces preprogramat sau pur și simplu rezultatul uzurii?
Acum, o nouă biotehnologie emergentă ar putea rezolva misterul ceasului nostru biologic, ajutând oamenii să înțeleagă mai bine de ce pentru unii parca timpul trece mai repede peste ei si imbatranesc mai devreme.
Sănătatea celulară se deteriorează în ritmuri diferite pentru indivizi diferiți, depinzând în mare măsură de factorii de mediu, de stilul de viață ales și, cel mai important, de genetică. Daca oamenii de știință vor intelege mai bine îmbătrânirea, în cele din urmă am putea beneficia de intervenții mai proactive pentru prelungirea vieții sănătoase.
Testarea biologica
De la cercetarea celulelor stem pentru a modifica afecțiuni ca Alzheimer sau Parkinson, până la deblocarea capacității de regenerare pentru a inversa modificările legate de vârstă din organism, abordarea îmbătrânirii umane cu noi terapii și medicamente reprezintă o afacere importantă. Iar cea mai recentă tendință este testarea biologică, adică aflarea vârstei reale a corpului dumneavoastră, comparativ cu vârsta din pașaport. Sau, cu alte cuvinte, vârsta biologică față de vârsta cronologică.
Specialistii spun ca vârsta biologică și vârsta cronologică se referă la două concepte distincte de îmbătrânire. Vârsta cronologică este pur și simplu timpul care a trecut de la nașterea unei persoane, reprezentând o numărătoare directă a anilor. In schimb, vârsta biologică reflectă starea corpului unei persoane și cât de bine funcționează acesta în raport cu vârsta cronologică.
Un „glob de cristal” al duratei de viață
In acest moment, cei mai avansati din lume par savantii din Emiratele Arabe Unite. Sunt foarte multe companii care se ocupa de biotehnologie si de cercetarile in acest domeniu. Amanda Gravitis, CEO la una dintre aceste firme din Emirate, a explicat pentru Al Arabiya ca intr-o lume tot mai preocupata de sanatate si starea de bine, intelegerea adevaratei varste a organismului a devenit punctul major al cercetarilor. Ea spune ca varsta biologica, distincta de cea cronologica, poate fi un „glob de cristal” care citeste sanatatea celulara si procesele de imbatranire.
Este o distinctie cruciala: varsta biologica poate sa difere mult de varsta cronologica, pe fondul anumitor factori. O persoana de 20 de ani poate avea varsta biologica 35. Sau invers, o persoana de 45 de ani poate avea varsta biologica de 22 de ani.
Monica