Atunci cand deschizi o sticla de vin ar fi bine sa fie una de calitate. Vinul faurar alb de Ceptura 2018 este o bautura extraordinara care se adreseaza tuturor si in special adevaratilor degustatoti de vinuri albe fine. Aceasta productie apartine vinurilor Ceptura, din soiuri maturate in Dealu Mare Romania.
Indiferent daca este rosu sau alb, practic toti strugurii produc suc clar. Secretul culorii unui vin nu consta in pulpa, ci in coji. La prepararea vinului alb, cojile de struguri sunt indepartate inainte de fermentare, rezultand un suc limpede care, in cele din urma, produce un vin alb transparent. De obicei, aceste coji sunt albe, dar multe vinuri albe (inclusiv un procent mare de sampanie) sunt de fapt facute din struguri rosii – un stil cunoscut sub numele de „blanc de noir”.
Pe de alta parte, in timpul productiei de vin rosu, cojile raman in contact cu sucul pe masura ce fermenteaza. Acest proces, cunoscut sub numele de „macerare”, este responsabil pentru extragerea culorii si aromelor unui vin rosu.
Ganditi-va la asta ca la inmuierea unei pungi de ceai: cu cat lasati mai mult timp frunzele sa ramana in contact cu apa clocotita, cu atat va fi mai inchisa la culoare, mai bogata si cu o aroma mai intensa. Acelasi principiu se aplica si vinului. Timpii de macerare mai lungi au ca rezultat vinuri rosii cu culori mai profunde, cu arome mai intense. Acesta este motivul pentru care strugurii cu coaja deschisa, precum Pinot Noir, produc un vin rosu mai proaspat si mai luminos, in timp ce strugurii cu coaja groasa, precum Cabernet Sauvignon, produc o culoare cu mai multa putere si concentrare.
In virtutea acestor metode distincte de productie, este firesc ca vinurile rosii si albe sa prezinte profiluri stilistice unice, care pot fi defalcate in doua aspecte principale: aroma fructelor si „structura”.
Primul ar trebui sa fie auto-explicativ. Pur si simplu, vinurile rosii si albe tind sa evoce diferite seturi de gusturi. Desi este greu de generalizat, vinurile rosii invoca de obicei fructele din familia fructelor de padure, progresand de la capsuni si cirese (in rosu mai deschis), prin casis, mure si plumb in cele mai bogate. Uneori am putea observa arome „secundare” (adica non-fructe) precum ierburi, frunze de tutun sau piele, care adauga inca o alta dimensiune. Pentru vinurile albe, gama variaza de la citrice (pentru expresii mai usoare si mai stralucitoare) la fructe de livada (ganditi-va la pere, mere) si, in intensitate, chiar si fructe exotice „tropicale” precum guava, mango si ananas. Unele vinuri albe prezinta o calitate salmoasa sau cretoasa, adesea descrisa ca „mineralitate”, in timp ce vinurile albe mai bogate ar putea dobandi arome secundare uleioase sau nuci.
Conceptul de structura este mai greu de definit. In esenta, se refera la relatia dintre toate elementele care determina cum se simte efectiv un vin in gura ta. Este clar si proaspat sau larg si plusat? Neted sau ascutit? Greu sau usor?
Pe langa furnizarea acelui frumos pigment, cojile de struguri rosii sunt responsabile si de transmiterea principalului component structural al vinului rosu: taninurile. Taninurile sunt compusii fenolici astringenti gasiti in multe plante, inclusiv piei de struguri. Daca ati muscat vreodata o coaja de mar si ati simtit gura inundata de arome, sunteti deja familiarizati cu efectele lor. Taninurile functioneaza ca scheletul unui vin rosu, oferind coloana vertebrala subiacenta in jurul careia pot fi construite aromele sale complexe. De asemenea, ajuta la conservarea vinurilor rosii, permitandu-le sa imbatraneasca mai mult decat majoritatea vinurile albe.
Deoarece vinul alb este fermentat fara contact cu pielea, taninurile nu intra cu adevarat in ecuatie. Cu toate acestea, aciditatea joaca un rol sporit in structura vinului alb. Exista trei acizi principali gasiti in vin – malic, tartric si citric – si sunt in mare masura mai pronuntati in vinul alb decat in cel rosu. Aceasta coloana de aciditate explica profilul acru si clar al vinului alb. De asemenea, accentueaza aromele de baza ale vinului si il ajuta sa se imperecheze cu mancarea, cam ca si cand ai stoarce o lamaie.
Intelepciunea conventionala ne instruieste sa bem alb cu alimente mai usoare, cum ar fi fructe de mare si legume si vin rosu cu mancaruri mai grele pe baza de carne. Acest lucru, desigur, are sens. Cine ar putea nega armonia dintre o friptura bogata, consistenta si o sticla mare de Cabernet, sau o farfurie cu midii citrice si un Sauvignon Blanc fermecator si racoritor?
Aceste perechi au aparut ca clasice, totusi, nu din orice motiv autoritar, ci dintr-o intelegere intuitiva a modului in care diferite stiluri de vin interactioneaza cu diferitele componente din alimente, cum ar fi grasimea, sarea, zaharul si aciditatea. Cheia este potrivirea aromelor si texturilor complementare.
In cea mai mare parte, mantra traditionala „alb cu peste, rosu cu carne” se aliniaza la acest principiu de baza – dar nu intotdeauna. Un peste mai carnos si mai gras, cum ar fi somonul, de exemplu, nu trebuie intotdeauna asociat cu vin alb, mai ales daca este gatit intr-un sos de ciuperci intepator care solicita un vin rosu pamantesc. In mod similar, frigaruile de vita cu ananas intr-un sos de scufundare cu arahide si ardei iute ar putea merge mai bine cu un alb exotic, cu aroma completa.
Desigur alegerea vinului faurar alb de Ceptura 2018 este un soi conceput pentru cei care adora mancarea buna, distractia si conversatia. Vinurile Ceptura se remarca prin gustul fin, preturile avantajoase si versabilitata lor. Magazinul 24drinks.ro este o alegere foarte buna pentru cei care doresc sa cumpere bauturi originale la preturi fara egal!