In anul scolar 2021-2022, elevii vor putea studia teatrul, din clasa a treia, ca disciplina optionala. Decizia a fost luata de ministrul educatiei si cercetarii, Monica Anisie.
S-a ajuns la concluzia ca cei care fac asemenea cursuri in afara scolii sunt mai deschisi, mai dezinhibati, mai creativi si, nu in ultimul rand, au cultura generala mai ampla.
Potrivit unui comunicat al ministerului, elevii pot opta pentru urmatoarele cursuri: „Eu si scena” (clasele a III-a si a IV-a), „Teatrul si noi” (clasele a VI-a si a VII-a) si „Laboratorul de teatru” (clasele a X-a si a XI-a).
A fost un demers pentru care se lupta demult ani Universitatea Naționala de Arta Teatrala si Cinematografica. “Ca profesor de Limba si literatura romana si ministru, consider ca acesta este un moment important pentru educatie, moment care raspunde recomandarilor Consiliului Uniunii Europene privind competentele-cheie pentru invatarea pe tot parcursul vietii, in care sunt incluse si competentele artistice, dar si Declaratiei de la Frankfurt privind Educatia prin Arte. De asemenea, decizia are la baza si recomandarile UNESCO incluse in Agenda de la Seul, in care se precizeaza ca folosirea artelor in educatie poate sa sporeasca abilitatile creative si inovative ale societatii, sa genereze recunoasterea si dezvoltarea bunastarii sociale si culturale, sa promoveze si sa incurajeze responsabilitatea sociala”, a declarat Monica Anisie, ministrul Educatiei si Cercetarii.
Cadrele didactice care doresc vor putea participa la cursuri de formare organizate de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica.
Monica