A încetat din viață regizorul Radu Penciulescu, membru fondator al Teatrului Mic

In Stiri culturale de ultima ora

Regizorul Radu Penciulescu a încetat de viață, la vârsta de 88 de ani, potrivit Uniunii Teatrale din România. Radu Penciulescu este printre fondatorii Teatrului Mic, iar din anii 1970 s-a stabilit în Suedia și a vizitat destul de rar România.

Radu Penciulescu absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1956, unde a fost coleg cu Lucian Pintilie, Sanda Manu, Mihai Dimiu, Valeriu Moisescu. După absolvire (1955), a fost regizor angajat la Oradea și a lucrat la Craiova, unde director tocmai devenise Vlad Mugur. În 1964, a înființat Teatrul Mic și i-a devenit primul director (post din care și-a dat demisia în 1969), perioadă în care era și profesor la Institutul de Teatru (unde existau două clase de regie, una a lui Penciulescu, cealaltă a lui David Esrig). A montat spectacole de referință, precum Doi pe un balansoar (cu Leopoldina Bălănuță și Victor Rebengiuc), Richard II, Tango, o dramatizare după Baltagul, Dansul sergentului Musgrave, Regele Lear la Teatrul Național Bucureși, Woyzeck la Piatra Neamț, Vicarul la Bulandra. A fost atras de teatrul de idei, de teatrul-documentar, fiind considerat unul dintre regizorii cei mai cerebrali ai generației sale. În 1973 a plecat din țară, stabilindu-se în Suedia, unde a ocupat postul de profesor la secția de regie a Școlii Superioare de Teatru din Malmö până la pensionare. După 1990, Radu Penciulescu a lucrat în România doar în sistem de work-shop.

You may also read!

Britanicii intră pe 5G şi se leapădă de Huawei

O companie de telefonie din Marea Britanie va lansa serviciile 5G. Fără Huawei. Asta după ce Vodafone UK a

Read More...

Sa nu fie prea tarziu… Voteaza ! Nici nu stii cat conteaza !

26 mai, 9 si ceva seara. Esti la terasa cu prietenii. Sau tocmai ai plecat de la terme. Sau

Read More...
gheata-carbonica

La ce poti folosi gheata carbonica?

Spre deosebire de cuburile standard de gheata, care sunt facute in mod evident din apa inghetata, gheata uscata este

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora