A încetat din viață regizorul Radu Penciulescu, membru fondator al Teatrului Mic

In Stiri culturale de ultima ora

Regizorul Radu Penciulescu a încetat de viață, la vârsta de 88 de ani, potrivit Uniunii Teatrale din România. Radu Penciulescu este printre fondatorii Teatrului Mic, iar din anii 1970 s-a stabilit în Suedia și a vizitat destul de rar România.

Radu Penciulescu absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1956, unde a fost coleg cu Lucian Pintilie, Sanda Manu, Mihai Dimiu, Valeriu Moisescu. După absolvire (1955), a fost regizor angajat la Oradea și a lucrat la Craiova, unde director tocmai devenise Vlad Mugur. În 1964, a înființat Teatrul Mic și i-a devenit primul director (post din care și-a dat demisia în 1969), perioadă în care era și profesor la Institutul de Teatru (unde existau două clase de regie, una a lui Penciulescu, cealaltă a lui David Esrig). A montat spectacole de referință, precum Doi pe un balansoar (cu Leopoldina Bălănuță și Victor Rebengiuc), Richard II, Tango, o dramatizare după Baltagul, Dansul sergentului Musgrave, Regele Lear la Teatrul Național Bucureși, Woyzeck la Piatra Neamț, Vicarul la Bulandra. A fost atras de teatrul de idei, de teatrul-documentar, fiind considerat unul dintre regizorii cei mai cerebrali ai generației sale. În 1973 a plecat din țară, stabilindu-se în Suedia, unde a ocupat postul de profesor la secția de regie a Școlii Superioare de Teatru din Malmö până la pensionare. După 1990, Radu Penciulescu a lucrat în România doar în sistem de work-shop.

You may also read!

Ion Iliescu vorbește despre relațiile ruso-române într-un interviu pentru Itar-Tass

Fostul președinte Ion Iliescu este de părere că normalizarea relațiilor cu Rusia va ajuta România să rezolve problemele din

Read More...

Bank of China vine în România

Bank of China, cea de a patra instituţie bancară din lume, îşi va inaugura luni, 16 decembrie, sucursala din

Read More...

Razboiul gazelor dintre Rusia-Ucraina poate duce la scumpiri in Romania

Rusia si Ucraina negociaza de multa vreme un nou acord privind tranzitul gazului rusesc spre Europa. Pana acum, fara

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora