A încetat din viață regizorul Radu Penciulescu, membru fondator al Teatrului Mic

In Stiri culturale de ultima ora

Regizorul Radu Penciulescu a încetat de viață, la vârsta de 88 de ani, potrivit Uniunii Teatrale din România. Radu Penciulescu este printre fondatorii Teatrului Mic, iar din anii 1970 s-a stabilit în Suedia și a vizitat destul de rar România.

Radu Penciulescu absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1956, unde a fost coleg cu Lucian Pintilie, Sanda Manu, Mihai Dimiu, Valeriu Moisescu. După absolvire (1955), a fost regizor angajat la Oradea și a lucrat la Craiova, unde director tocmai devenise Vlad Mugur. În 1964, a înființat Teatrul Mic și i-a devenit primul director (post din care și-a dat demisia în 1969), perioadă în care era și profesor la Institutul de Teatru (unde existau două clase de regie, una a lui Penciulescu, cealaltă a lui David Esrig). A montat spectacole de referință, precum Doi pe un balansoar (cu Leopoldina Bălănuță și Victor Rebengiuc), Richard II, Tango, o dramatizare după Baltagul, Dansul sergentului Musgrave, Regele Lear la Teatrul Național Bucureși, Woyzeck la Piatra Neamț, Vicarul la Bulandra. A fost atras de teatrul de idei, de teatrul-documentar, fiind considerat unul dintre regizorii cei mai cerebrali ai generației sale. În 1973 a plecat din țară, stabilindu-se în Suedia, unde a ocupat postul de profesor la secția de regie a Școlii Superioare de Teatru din Malmö până la pensionare. După 1990, Radu Penciulescu a lucrat în România doar în sistem de work-shop.

You may also read!

Raport MCV: România este criticată pentru reformele din Justiție

România este criticată în raportul MCV din acest an (Mecanismul de Cooperare și Verificare) pentru evoluţia situaţiei privind reforma

Read More...

Împăratul Japoniei a fost încoronat într-o ceremonie veche de 2.000 de ani

Împăratul Japoniei, Naruhito, a fost oficial încoronat suveran în cadrul unei ceremonii care are o vechime de aproape două

Read More...
newsin

Nou salariu minim obligatoriu in firme private

Companiile private ar urma sa fie obligate sa plateasca angajatilor un salariu minim mai mare decat in prezent. Un

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora