A murit un mare om de cultura, criticul de teatru George Banu

In Stiri culturale de ultima ora

George Banu avea 79 de ani. A fost un nume de rezonanta nu numai in lumea teatrului din Romania, ci si in Franta, unde s-a stabilit acum aproape 50 de ani.

La Paris, George Banu era printre cele mai respectate nume din teatrologie. Cartile lui despre arta dramatica si cronicile lui erau devorate de autori consacrati si tineau prima pagina a presei culturale. ”Luminile rampei l-au incantat intotdeauna, Georges Banu a dus o viata inchinata teatrului” – scrie presa franceza de astazi.

Critic de teatru, eseist, profesor de studii teatrale, George Banu s-a nascut in data de 22 iunie 1943, la Bucuresti. A urmat liceul la Buzau, apoi a studiat la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale din Capitala, sectia teatrologie-filmologie. In 1973 si-a sustinut doctoratul in estetica la Universitatea din Bucuresti, cu teza “Modurile de comunicare teatrala in secolul XX.”

In anul 1973 s-a stabilit la Paris, unde a fost asistent asociat, asistent, conferentiar si apoi profesor titular,  pentru a termina cel mai inalt grad universitar, profesor de clasa exceptionala la Institutul de Studii Teatrale – Sorbonne Nouvelle Paris III in 2011. A fost profesor emerit al universitatii.

Citeste si aceasta stire:  A murit marele actor scoțian Sean Connery

Pe langa activitatea pedagogica, a publicat lucrari consacrate activitatii teatrale din secolul XX si figurilor ei reprezentative: Brook, Kantor, Strehler, Vitez, Grüber. In 1981, a publicat volumul de referinta “Costumul de teatru”. De asemenea, a scris o trilogie despre legaturile dintre teatru si pictura: “Le rideau ou la fęlure du monde” (Cortina sau fisura lumii), 1998, “L’Homme de dos” (Spatele omului), 2000, şi “Nocturnes” (Nocturne), 2002. Cartile sale au fost publicate de cele mai mari edituri pariziene si au fost traduse in numeroase limbi.

Monica

You may also read!

Marcel Ciolacu in SUA

In vizita peste Ocean, accentul cade pe cooperarea economica si militara, precizeaza Palatul Victoria. Premierul  discuta cu partenerii americani despre

Read More...

Noi minciuni din timpul vaccinarii – firma Pfizer data in judecata de procuratura din Texas

Compania Pfizer a fost data in judecata de Procurorul-General al Statului Texas, Ken Paxton. Acesta acuza firma Pfizer ca

Read More...

Perchezitii acasa si la biroul fugarului Chereches, primarul orasului Baia Mare

Politistii Serviciului de Investigatii Criminale Maramurea au efectuat cinci percheziții domiciliare, în municipiul Baia Mare, in dosarul lui Catalin

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora