Ambasadorul american în România, ES Adrian Zuckerman, critică într-un editorial publicat pe site-ul reprezentanței Statelor Unite compania chineză de comunicații Huawei, cea care ar dori să prindă un contract pentru construirea de rețele 5G în țara noastră.
”Huawei rămâne alegerea greșită. De ce? Pentru că națiunile nu trebuie să încredințeze securitatea cetățenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspirații, fraudă cibernetică, fraudă bancară, afaceri necinstite sau pentru că a ajutat Iranul să evite sancțiunile menite să oprească țara de la finanțarea terorismului”, scrie diplomatul american. Potrivit lui Zuckerman, Huawei a fost implicată în infracțiuni și comportament infracțional din Republica Cehă până în Sierra Leone și în nenumărate țări aflate între ele. El este de părere că 5G este o revoluție în tehnologia digitală, nu doar o evoluție și trebuie să fie sigură. ”Așa cum se dezvoltă acum internetul, mă simt confortabil ca telefonul meu inteligent să vorbească mașinii mele, dar refuz să îl las să comunice cu comuniștii chinezi și cu statul lor care supraveghează tot. România trebuie să ia o decizie și trebuie să țină cont de securitatea sa, de alianțele sale, de istoria sa și cu cine vrea să facă afaceri”, subliniază Adrian Zuckerman. Excelența sa notează că la fel ca Statele Unite, și România a ales și ea libertatea, alături de țări asemănătoare, care cred în transparență, stat de drept și securitate. România, ca alte state curate care folosesc tehnologia 5G, ar trebui să accepte doar cele mai înalte standarde de securitate.
”În timp ce România își decide viitorul digital, dau un simplu sfat care m-a ghidat pe mine decenii întregi: ”Când cineva îți arată cine e, crede-l de la început”. Aceste cuvinte spuse de poeta americană și activistă pentru drepturile omului Maya Angelou sunt foarte adevărate. Și i-aș întreba pe cei care vor standarde flexibile pentru securitatea digitală a cetățenilor lor, sau care vor să deschidă calea comuniștilor chinezi pentru a controla infrastructura României: ce altceva ar trebui să demonstreze Partidul Comunist Chinez pentru a-l crede? Nu este expansiunea teritorială de ajuns, lagărele de concentrare pentru uiguri nu arată cu cine avem de-a face? Comportamentul Chinei în Tibet sau încălcarea drepturilor omului în Hong Kong nu vă arată nimic?”, mai scrie Zuckerman.